Uzené ve Valticích – ideální víkendový výlet

Uzené ve Valticích – ideální víkendový výlet

20.02.2014 Redakce

Valtice provoní o víkendu uzené.

Kdy: 1. a 2. března 2014

Kde: Valtice na jižní Moravě

Web: www.moravskeuzene.cz

Hlavní město vína Valtice provoní o víkendu 1. a 2. března moravské uzené. Na náměstí se konají historicky první Slavnosti moravského uzeného, kde bude soutěžit o titul Nejlepší moravské uzené šest vyhlášených mistrů uzenářů z celé Moravy. Masopustní a zabíjačkové speciality budou vinaři snoubit s místními vzorky. Návštěvníky čeká i kuchařská show, řeznická škola a spousta folklorní muziky.

uzene

Každý návštěvník dostane ke vstupence ovarovou polévku zdarma a možnost ochutnat šest soutěžních vzorků uzeného. Svému favoritovi může vhodit hlas a stát se tak členem veřejné poroty, která rozhodne o titulu Nejlepší moravské uzené Valtic 2014. „V Brně byla konkurence veliká. Všechny uzenářské firmy si totiž zakládají na kvalitě surovin, nepoužívají éčka a udí podle tradičních receptur. Kromě klasického uzeného jsou k dostání domácí šunky, fermentované i klasické klobásky, slaniny a zabíjačkové speciality,“ řekl k uzenářské nabídce organizátor Pavel Pichler z ECEATu.

Kotle s ovarem, udírny s krkovičkou a ohýnky na opékání špekáčků. Návštěvníkům bude speciality servírovat festivalová restaurace farmy EDEN z Bystřice nad Pernštejnem. „Na jídelním lístků bude vynikající moravské uzené se zelím z Tuřan, speciální farmářské klobásky nebo oblíbený zabíjačkový gulášek. Vše poctivě a s láskou navařeno,“ řekl ředitel farmy Michal Burian.

Vysokou gastronomii bude prezentovat MyHotel z Lednice, který se postará o kuchařskou show. Ve třech blocích představí uzené v tradičním i moderním kabátku, v sezónním menu i tak, jak ho používá světová kuchyně. Po skončení bude možnost připravované pokrmy ochutnat. Návštěvníci se mohou naučit porcovat sele. Ukazovat jim to bude na workshopu řezník Vojtěch Kuřátko z uzenářství Sláma z Velké Bíteše. Čas od času musí řezník také kontrolovat udírnu a ochutnávat s ním mohou i návštěvníci slavnosti.

K Moravě patří folklor. K degustaci zahraje cimbálová muzika Rebend, místní dětská cimbálka Valtičánek a přijedou i folkloristé z Rakouska ze Schrattenbergu. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi. Na programu je dětské divadelní představení, po celý den se budou moci nejmenší zúčastnit i pátrací buřtíkové hry. V areálu bude dětská mini ZOO a velkým zážitkem je opékání zakoupených klobásek. Bude také zpřístupněn Zámek Valtice (za běžné vstupné). Návštěvníci mohou zajít i do Muzea železné opony. Každý návštěvník se může zúčastnit také lákavé tomboly.


Mohlo by vás zajímat

STÍN NAD BUDOUCNOSTÍ OLIVOVÉHO OLEJE: TRANSFORMACE V ODVĚTVÍ

06.05.2024 | Výrobci olivového oleje čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.

Gastronomický festival Jídlo z blízka

23.06.2014 | Navštivte festival Jídlo z blízka ve dnech 7. až 31. července. Ochutnáte degustační menu z vybraných regionálních surovin.

Dožínkové slavnosti ve znamení lahodných pstruhů

30.07.2014 | Pochutnejte si na čerstvých pstruzích od největšího českého producenta pstruha duhového na festivalu „Dožínkové slavnosti aneb Připlul k nám pstruh z Rybářství Kolář na Vysočině“

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.