děti  diety  

Nezdravé jídlo dělá děti méně šťastné

Nezdravé jídlo dělá děti méně šťastné

02.02.2014 iDNES.cz

Výsledky studií vyvrací rozšířené názory na stravování dětí.

Už dlouho víme, že tučné a sladké jídlo nepříznivě působí na naši hmotnost. Ale podle nejnovějších výzkumů má taková strava i negativní vliv na psychickou pohodu dětí. Navíc se zdá, že ani pohybem se děti všeho tuku nezbaví. Odbornice vám proto poradí, jak děti naučit jíst zdravě.Vědci z Baskické univerzity zveřejnili studii, která vyvrací dosud celkem rozšířený názor, že některé prohřešky v životosprávě nám tělo "promine" díky pohybu. Španělští vědci totiž změřili, že děti, které zkonzumují nejvíce tuku (nikoliv cukru), mají také nejvíc tuku v oblasti břicha. A to bez ohledu na to, jak moc sportují, sdělili listu DailyMail.

"Přednostní ukládání tuků uvnitř břicha, tzv. typ jablko, je výrazným zdravotním rizikem. Ačkoli je zřejmé, že o rozložení tuku rozhoduje dědičnost, z nedávno publikované studie vyplývá, že i složení tuků v potravě má na typ ukládání vliv, a to dokonce bez vztahu k pohybové aktivitě u adolescentů. Rozhodně to však neznamená, že by pohyb měl být zanedbáván. Je důležitou součástí prevence terapie obezity a také hraje velkou roli při udržení váhových úbytků," doplňuje ke studii Iva Málková, specialistka na redukci a zakladatelka STOB.

Velkým problémem je podle ní "nepohyb", kdy si rodiče i dítě myslí, že ke zdravému životnímu stylu stačí odvést ho dvakrát týdně na nějaký pohybový kroužek. Ale pokud zbytek volného času dítě prolenoší u počítače nebo u televize, tak to je málo.


Válka v naší kuchyni


Zatímco ministři, odborníci i Jamie Oliver a Michelle Obamová vyhlásili válku dětské obezitě, na hlavní bojiště se nedostanou. Je jím totiž vaše kuchyně a váš jídelní stůl, potažmo vlastně celý váš životní styl. Jak je známo, děti se učí zejména příkladem a tím největším je pro ně vlastní rodina. Pokud vás tedy uvidí neustále chroupat křupky a z tašky vám vypadávají obaly od rychlého občerstvení, vaše přednášky o přínosu zeleniny jsou k ničemu. Stejně tak může dítěti ublížit příliš velká pozornost věnovaná jídlu, zejména nezdravý zvyk držení přísných redukčních diet a následného jojo efektu. Naopak pokud dítěti po každém jídle nabídnete jako dezert kousek ovoce nebo jogurt, přijme to dítě za normu. Na problémy do budoucna dítěti naopak zaděláte spojováním sladkého a tučného s odměnou. Pro dítě se totiž stane ještě atraktivnější. U starších dětí nejsou zvyky ovlivněny jen chováním rodiny, stále větší důraz budou klást na názor vrstevníků. Ve škole nastává ohledně stravování hned několik problémů. Prvním je dostat do dítěte svačinu. V mnoha školách jsou zcela běžné automaty na pochutiny, sladké i energetické nápoje, v některých školách mají i bufety, kde děti dostanou hranolky nebo smažený sýr. Specialistka na dětskou obezitu a zdravou výživu Jana Divoká rodičům doporučuje, aby si našli čas na přichystání chutné svačiny, kterou doplní vhodným nápojem.

shutterstock_144637823

Nepřítel jménem školní automat


"Pokud mají rodiče pocit, že automaty a kiosky ve škole ovlivňují negativně výživu jejich dítěte, pak mají možnost diskutovat s ředitelem. Škola má ve svých povinnostech zajistit dítěti zdraví podporující prostředí. Já osobně vidím však řešení ve spolupráci rodičů a školy, zejména vhodné edukaci dětí v oblasti a celkovém naladění školy i rodiny na vedení dětí ke zdravému životnímu stylu, " myslí si Jana Divoká, která vede rodinné kurzy ve STOB. Druhým častým námětem hovorů dětí a rodičů je kvalita jídla ve školních kantýnách. "Problematika školních jídelen je skloňována v mnoha ohledech. Školní jídelny se zcela jistě snaží a řídí se normami, které jsou pro veřejné stravování dětí nastaveny a kontrolovány. Pro děti jsou však fastfood nebo jiné dobroty lákavější než jídlo ve školní jídelně. Přitom mnohokrát stačí nelichotivé naservírování nebo odsudek dominantního spolužáka. Nezapomínejme ani na to, jakým způsobem o školních jídelnách mluvíme před dětmi my. Nejdůležitějším výchovným faktorem ale je, na jaké jídlo a styl stravování je dítě zvyklé z domova," připomíná rodičům Iva Málková.


Méně štěstí, úzkost i deprese


Zní to sice tak trochu jako boj s větrnými mlýny, ale věřte, že stojí za to. A výsledky se dostaví dříve, než byste to možná čekali. Studie Essexské univerzity potvrdila, že děti, které se zdravěji stravují a častěji sportují, jsou šťastnější než milovníci fastfoodu, sladkých nápojů a lenošení u počítače. Dotazování mezi pěti tisíci dětí také ukázalo, že celkově se lépe stravují dívky a nejšťastnější jsou děti, které snědí doporučených pět porcí ovoce a zeleniny denně. "Starší děti měly větší kontrolu nad tím, co jedí, a také konzumovaly více nezdravých potravin," řekla DailyMailu doktorka Cara Bookerová, která se na výzkumu podílela.

K podobným závěrům došla australská studie, podle které má nevhodná strava matky v těhotenství a dítěte v raném věku negativní vliv na jeho psychické zdraví v dospělosti. Vědci z Deakinovy univerzity se zaměřili na více než 23 tisíc žen a jejich dětí. Podle stravy v těhotenství vědci rozdělili ženy na dvě skupiny, se zdravými a nezdravými stravovacími návyky. Děti matek s nezdravými stravovacími návyky měly v budoucnu více výchovných problémů, byly agresivnější a měly problémy se soustředěním. Děti, kterým se nedostávalo dost výživných potravin v prvních letech života, pak měly ještě větší problémy, které zahrnovaly i sklon k depresím a úzkostem. Podle autorů studie se úzkost může projevit již kolem šestého roku dítěte, u deprese to průměrně bývá třináctý rok věku dítěte. "Složení stravy jistě ovlivňuje zdravotní stav dítěte," souhlasí se závěry výzkumů Málková. "Jídlo je základní lidskou potřebou a často se přes něj při rodinných terapiích v kurzech snižování nadváhy dostáváme k dalším oblastem života dítěte, respektive rodiny. Jídlem také, stejně jako dospělí, mohou děti zajídat různé negativní emoce a stres nebo řešit chvíle, kdy se nudí. Pokud je jídlo stěžejním bodem života rodiny, může vést až k poruchám příjmu potravy nebo k obezitě," uzavírá téma Málková.


Mohlo by vás zajímat

Šlapeme si po jídle

18.08.2014 | Bodlák, jetel, mařinka nebo vratič.Víte o tom, že vypadají dekorativně nejen na louce, ale i na talíři?

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.