Potraviny výrazně zdražily

Potraviny výrazně zdražily

23.01.2014 ČTK

Zdražily brambory a zelenina, klesla cena vajec a pečiva.

V českých obchodech letos v lednu ve srovnání s počátkem loňska výrazně zdražila řada potravin. O víc než 40 % stouply ceny brambor, meziročně vyšší byly na začátku letoška také ceny některých mléčných výrobků, vína, těstovin nebo některých druhů zeleniny. Výrazněji proti loňskému lednu naopak zlevnila vejce a pečivo. Vyplývá to z údajů o průměrných cenách v obchodech, které zveřejnil Český statistický úřad.
    

Potravinářská komora počátkem letoška uvedla, že v tomto roce očekává zvyšování cen v důsledku intervencí v rozmezí pěti až osmi procent. Týkat se to má zejména výrobců, kteří značnou část surovin pro svou produkci dováží, například menších výrobců cukrovinek a některých zpracovatelů masa.
    

Cena brambor se v lednu zvýšila proti loňsku o 40,6 procenta, kilogram se nyní prodává v průměru za 17,5 Kč. Je to zřejmě dáno úrodou, která byla loni v Česku nejnižší od 20. let minulého století, odkdy se údaj sleduje. Důvodem zhruba pětinového poklesu sklizně proti roku 2012 bylo podle bramborářů nepříznivé počasí. "Vývoj ekonomiky a legislativní požadavky, společně se špatnou úrodou brambor a snižující se soběstačností ČR u důležitých zemědělských komodit jsou významnými činiteli růstu cen některých potravin za poslední období," uvedla k údajům ČSÚ mluvčí Potravinářské komory ČR Jarmila Štolcová.

potraviny
    Z mléčných výrobků se o víc než čtvrtinu zvedly ceny eidamské cihly, skoro o pětinu zdražily bílé jogurty a o 12,5 procenta máslo. Samotné mléko se podle statistiků prodává proti loňsku dráž o zhruba 2,4 procenta, litr v průměru za 19,8 Kč. Stejným tempem jako máslo zdražily vaječné těstoviny, ceny vína se zvýšily o necelých devět procent. Více lidé platí také za papriky o víc než pětinu a za rajčata, jejichž průměrná cena vzrostla o 16,6 procenta.
    "Růst cen mléka a mléčných výrobků v posledních měsících je odrazem především vyšší ceny hlavní suroviny, která však odpovídá běžnému cenovému kolísání, charakteristickému pro tuto komoditu," řekla Štolcová.
    O 15 procent klesla cena vajec, podle statistiků se desetikusové balení nyní prodává v průměru za zhruba 30 korun. O desetinu zlevnilo bílé pečivo. Ceny masa, mouky nebo cukru se proti počátku loňska v lednu téměř nezměnily.

potraviny2
    Průměrné spotřebitelské ceny vybraných potravinářských výrobků (v Kč)

  15. ledna 2013 14. ledna 2014
Hovězí maso zadní bez kosti (kg) 207,35 208,89
Vepřová pečeně s kostí (kg) 114,54 115,85
Šunkový salám (kg) 126,10 129,69
Kuřata kuchaná celá (kg) 69,48 71,21
Mléko polotučné pasterované (l) 19,34 19,81
Eidamská cihla (kg) 130,34 164,65
Jogurt bílý netučný (150 ml) 7,20 8,58
Vejce slepičí čerstvá (10 ks) 35,69 30,35
Máslo čerstvé (kg) 146,89 165,26
Rostlinné máslo (kg) 93,16 95,50
Pšeničná mouka hladká (kg) 13,24 13,27
Rýže loupaná dlouhozrnná (kg) 34,26 34,99
Těstoviny vaječné (kg) 37,84 42,56
Chléb konzumní kmínový (kg) 22,95 23,04
Pečivo pšeničné bílé (kg) 45,53 40,82
Cukr krystalový (kg) 24,34 24,27
Přírodní minerální voda uhličitá (l) 8,70 8,60
Jakostní víno bílé (l) 63,97 69,53
Pivo výčepní, světlé, lahvové (500 ml) 10,71 10,84
Konzumní brambory 12,45 17,51
Pomeranče (kg) 24,49 26,13
Banány žluté (kg) 34,20 32,16
Jablka konzumní (kg) 31,94 31,05
Rajská jablka červená (kg) 43,22 50,41
Papriky (kg) 59,05 71,10
Mrkev (kg) 15,11 16,42


    Uváděné ceny mají orientační charakter.
    Zdroj: ČSÚ


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.