diety  

Téma měsíce: Jak tělo protestuje proti nevhodné dietě?

Téma měsíce: Jak tělo protestuje proti nevhodné dietě?

23.01.2014 Mgr. Marie Martiňáková

Kromě vzhledu myslete při výběru diety i na své zdraví...

Mnozí z nás jsou ochotní své tělo kvůli kilogramům vysloveně týrat. Že řada lidí jí méně, než by měli, je běžné. Někteří jsou však ochotní přistoupit na různé typy diet, které jsou často extrémní a diskutabilní, působící spíš jako protestní hladovka.

Počínání takových jedinců vychází z mýtu, s nímž se nutriční terapeuti setkávají často: chceš-li zhubnout, nejez. Tělo se ale takovému postupu brání. Vysílá signály v podobě některých příznaků.

·Pokud je příjem energie pod hranicí bazálního metabolismu (energie nutné ke zvládnutí základních životních pochodů v klidu), jako reakce přichází slabost a únava.

·Při nedostatku sacharidů ve stravě dochází k poklesu produkce serotoninu. Důsledkem je nevyrovnaná psychika a ztráta pocitu nasycení. Nejčastějšími projevy jsou výkyvy nálad, krátkodobé deprese, nadměrná chuť k jídlu.

dieta

·Bolesti hlavy mohou být zapříčiněny řadou potravin a nápojů, tzv. spouštěčů jako alkohol, nápoje s kofeinem, sýr, čokoláda, ořechy a další.

·Při nevhodné dietě nás může postihnout i padání vlasů. Hlavním stavebním kamenem vlasů jsou proteiny, dále jsou nutné vitamíny a minerály umožňující biochemické pochody spojené s tvorbou buněk. Pokud je ve stravě nedostatek bílkovin, tělo začne „šetřit“ právě na vlasech, nehtech, pokožce.

Nadváha a obezita nikdy nevzniká náhle. Přichází plíživě, často podporována dalšími faktory jako věk, těhotenství a mateřství, rezignace na sport a pohyb, některá onemocnění, určité skupiny léků a podobně. Při řešení nadváhy a obezity nejde jen o vzhled a krásu, ale především o zdraví. Je proto nutné přehodnotit svou životosprávu a začít s celkovou změnou životního stylu!


Mohlo by vás zajímat

Na houby bez košíku

18.12.2015 | Ačkoli si naprostá většina rodin alespoň jedenkrát za rok do lesa na houby vyrazí, musí řada domácností své zásoby doplnit také na tržištích nebo nákupem u cesty. Je však bezpečné tyto houby kupovat? A jaké platí pro prodej hub pravidla? Jak si s houbami poradit, aby nám nepřinesly více škody než užitku?

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

Najdeme kvalitu na farmářských trzích?

21.08.2014 | Jsou farmářské trhy rájem pro podvodníky, nebo jde jen o nafouknutou bublinu a neopodstatněné pomluvy? Je opravdu potřeba se nákupu na farmářských trzích bát?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.