Nenechte se napálit při výběru kapra

Nenechte se napálit při výběru kapra

25.11.2013 PhDr Kateřina Pulkrábková

Vánoce jsou pro mnohé z nás jediná příležitost, při které kapra kupujeme. A právě proto je důležité se o jeho správný výběr více zajímat.

Živého kapra a další sladkovodní ryby koupíme během svátků ve stáncích na trzích i v supermarketech. Jistou volbou je však jeho koupě na sádkách rybářských podniků. Pokud dáte přednost živé rybě, je rozhodně nejlepší ji co nejdříve zabít a vykuchat. Porcování můžete odložit na pozdější dobu. Při teplotě 0 až 4 °C ryba vydrží v dobrém stavu až čtyři dny.

Každý zákazník by měl vyžadovat především tu nejlepší kondici prodávané ryby. Kapr nesmí plavat na boku a mít jakékoli zranění. Kvalitě masa neprospívá ani pobyt v přeplněné kádi. Naopak o dobrém zdravotním stavu svědčí jasné oči a čilost ryby. V případě, že si necháme rybu i zabít a vykuchat, bude nás jistě zajímat čistota pracovního prostředí a dostupnost pitné vody k omývání. Prodejce musí mít odpovídající porcovací desku, nože, paličku na omračování ryb, nádoby na pevné odpady (vnitřnosti, žábry, šupiny apod.). Osoby, které ryby usmrcují, kuchají nebo porcují, musejí mít zdravotní průkaz, ochranné pomůcky a usmrcovat smí ryby jen schváleným způsobem a na přání zákazníka, nikoli do zásoby, aby se vyloučila možnost prodeje ryby leklé.

  • U živé ryby vyžadujte vždy co nejlepší kondici, ryba musí být čilá a mít jasné oči.
  • Pozornost věnujte čistotě pracovního prostředí.
  • Pokud nechcete rybu trápit, nechte si ji vždy odborně zabít přímo od prodejce.

Pokud si chcete přípravu večeře maximálně ulehčit, můžete využít nabídky specializovaných prodejen a větších supermarketů. Ty nabízejí chlazené opracované ryby, filety nebo alespoň ryby mražené. V případě čerstvých ryb spoléhejte především na své smysly. U volně ležících kusů musí být prodejní pult plný ledu, který by měl ryby také pokrývat, ne jen ležet pod nimi. Ryba musí být dobře omytá, svěží barvy a v žádném případě nesmí zatuchle páchnout. Maso by mělo být pružné a po zmáčknutí se vrátit do původní polohy. Má-li ryba hlavu, zkontrolujte také oči a žábry. Oči nesmí být zapadlé, ale naopak čiré a lesklé, žábry musejí mít jasně červenou barvu.

  • Čerstvá ryba musí mít svěží barvu, pružné maso a nesmí páchnout.
  • Nikdy nekupujte rybu se zapadlýma očima a zašedlými žábrami.
  • Pozor na tzv. vrstvené ryby – jedná se o rozmražené kusy.

Více o to, jak koupit a jak dobře připravit rybu i mnoho dalšího o vánocích se dočtete v prosincovém čísle časopisu Svět potravin, které je právě na stáncích.

Tématu vánočních pokrmů se budeme v následujících dnech věnovat i na našem webu.


Mohlo by vás zajímat

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Na houby bez košíku

18.12.2015 | Ačkoli si naprostá většina rodin alespoň jedenkrát za rok do lesa na houby vyrazí, musí řada domácností své zásoby doplnit také na tržištích nebo nákupem u cesty. Je však bezpečné tyto houby kupovat? A jaké platí pro prodej hub pravidla? Jak si s houbami poradit, aby nám nepřinesly více škody než užitku?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.