Velký úspěch Národní potravinové sbírky

Velký úspěch Národní potravinové sbírky

18.11.2013 Mgr. Jana Uhlířová

Češi v první Národní potravinové sbírce v sobotu vybrali 66 tun potravin.

Lidé pomáhali potřebným přímo ve svém regionu. Do organizace akce se zapojila asi tisícovka dobrovolníků. Lidé celkem vybrali 55,5 tun potravin a firmy navíc přispěly dalšími 10,5 tunami potravin, což celkem představuje 132 000 jídel. "Je to neuvěřitelný úspěch a jsem nadšena, jak velkou solidaritu vyjádřili lidé v rámci prvního ročníku Národní potravinové sbírky," zhodnotila Kalousová.

jidlo


Nejvíce potravin se vybralo v Praze a Moravskoslezském kraji. Rekordní množství potravin darovali lidé v prodejně TESCO v Praze na Smíchově, kde se vybralo 1,7 tuny potravin. Potraviny darovali lidé ve prospěch potravinových bank a neziskových organizací po celé ČR.

Sbírka se v sobotu konala ve 111 obchodech po celé ČR. Zákazníci v nich mohli darovat trvanlivé potraviny potřebným v azylových domech, domovech pro seniory, dětských domovech či chudým rodinám. Zatímco firmy darují potraviny po celý rok, Národní potravinová sbírka byla první větší příležitostí, jak mohla darovat potraviny i široká veřejnost. Počet lidí, kteří by mohli potřebovat potravinovou pomoc, stoupá. V České republice jich žije odhadem nejméně deset procent. Chudobou jsou nejvíce ohroženi senioři, matky samoživitelky, lidé bez práce a vícečlenné rodiny.

Federace potravinových bank sdružuje banky v Praze, Ostravě, Ústeckém kraji, Liberci a Plzni. První banka vznikla v roce 2006. Od té doby se shromáždilo kolem 2000 tun jídla. Podle šéfa české Federace potravinových bank Fabrice Martina Plichty darů v posledních třech letech ubývá. Ročně tak potravinovými bankami proteče ani ne 200 tun potravin. Zhruba polovinu věnují výrobci, třetinu pak obchodní řetězce.

Darování jídla ve velkém v Česku brzdí podle pořadatelů legislativa. Firmy totiž musejí z věnovaných potravin odvádět daň z přidané hodnoty (DPH) a každou položku navíc uvést v darovací smlouvě. Zlikvidovat potraviny, kterým končí spotřeba, tak prý vyjde levněji. V řadě zemí EU jsou podle nich darované potraviny od DPH osvobozeny.


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.