V brazilském kuřecím byla antibiotika

V brazilském kuřecím byla antibiotika

08.11.2013 ČTK

Čeští veterináři odhalili v zásilce 20,5 tuny brazilských kuřecích prsou nadlimitní množství antibiotika doxycyklinu.


     Informoval o tom dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Zásilka nebyla určena pro český trh, přes Českou republiku směřovala na Slovensko.
    "Inspektoři Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj odebrali u příjemce zásilky v Kladně vzorky ze zásilky kuřecích prsou původem z Brazílie a dne 5. 11. potvrdili ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě přítomnost nepovolené množství reziduí léčiva doxycyklinu," uvedl Duben. Následně bylo podle něj zjištěno, že zásilka putovala složitou cestou do ČR a následně byla celá přes obchodníky v Praze distribuovaná na Slovensko.
    "Toto naše zjištění jsme okamžitě vložili do systému rychlého varování RASFF, jako informaci všem členským zemím," poznamenal Duben. "V České republice tyto výrobky nebyly uvedeny do oběhu," dodal.

chicken

Členské státy EU se prostřednictvím systému RASFF vzájemně varují před nebezpečnými potravinami a krmivy, případně před potravinami nevhodnými k lidské spotřebě. Každý případ je předán příslušnému dozorovému orgánu dotčeného státu, který je povinen jej prošetřit.
    Maso se zbytky antibiotik v nadlimitním množství je nepoživatelné a musí být zlikvidováno. Konzumace takového masa podle veterinářů přispívá k upevňování rezistence antibiotika na některého z původců onemocnění u lidí. Léčba antibiotiky se tím stává méně účinnou.
    Doxycyklin je tetracyklinové antibiotikum, používané mimo jiné k léčbě močových a gynekologických infekcí či zánětu prostaty, varlat a nadvarlat.


Mohlo by vás zajímat

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

Plesnivé bambusové výhonky

04.06.2014 | Zásilka bambusových sterilovaných výhonků z Vietnamu nebyla vpuštěna do oběhu. Obaly byly poškozeny a zaplísněny.

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.