Více falešného burčáku

Více falešného burčáku

09.10.2013 ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) letos zatím odhalila tři vzorky falšovaného burčáku či částečně zkvašeného hroznového moštu, což je více než loni.


     Před rokem neprošel jediný vzorek. Na základě senzorického hodnocení zatím odebrala inspekce k laboratorní analýze 53 vzorků, informoval dnes mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
    Falšovaný nápoj z hroznů se prodával v Jesenici u Prahy, v brněnské tržnici Pohořelec a u Kauflandu v Mostě. Jelikož zatím bylo možné vyhodnotit pouze šest vzorků, jde o pochybění v polovině případů. Laboratorní metoda totiž vyžaduje přirozené prokvašení burčáku, což trvá čtyři až šest týdnů.
    "Celkem inspekce zkontrolovala 472 prodejních míst. Ve zmíněných třech vzorcích analýza prokázala přítomnost syntetických barviv azorubin, indigotin, ponceau 4R a žluť SY, u dalšího vzorku rozbor prokázal nadlimitní obsah etanolu z přidaného cukru. Nevyhovující hodnoty u uvedených parametrů se považují za důkaz falšování. Inspekce dále zjistila nižší než požadovaný objem alkoholu u vzorku, který neprošel nezbytným stádiem kvasu. Zde se jedná o jakostní vadu," sdělil Kopřiva.

young wine


    S prodejci falšovaného nápoje zahájí inspekce správní řízení o uložení sankce, v odběrech bude pokračovat až do konce prodejní sezony 30. listopadu. Výsledky dalších analýz zveřejní v dalších dnech.
    Loni si inspektoři pochvalovali, že kultura prodeje roste, protože v roce 2011 nevyhověla polovina odebraných vzorků. Důvodem byla podle tehdejšího ředitele SZPI informovanost spotřebitelů a tlak inspekce. Letošní výsledky zatím tedy loňský trend nepotvrzují. Rozdíl mezi burčákem a částečně zvkašeným hroznovým moštem je jen v původu hroznů, burčák se může dělat pouze z českých.


Mohlo by vás zajímat

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Potraviny Klasa uspěly u kontrol bez výjimky

29.01.2014 | Potraviny se značkou Klasa, které loni prošly kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), jsou bez výjimky takové, jaké je výrobci deklarují.

Mák s opiem

04.02.2014 | SZPI odhalila nadlimitní hodnoty opiového alkaloidu morfinu v máku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.