Na Vysočině vznikla potravinová banka

Na Vysočině vznikla potravinová banka

26.09.2013 ČTK

Na Vysočině vzniká potravinová banka, pátá v ČR, která chce získávat zdarma přebytečné jídlo z obchodů, od výrobců a z farem pro chudé lidi.


    Potraviny z ní půjdou například do azylových domů, rodin s malými příjmy nebo lidem postiženým živelní pohromou, řekla dnes ČTK místopředsedkyně Iveta Vrbová. Je to pátá založená potravinová banka v ČR. Občanské sdružení, které ji provozuje, se ale zatím musí obejít bez podpory kraje.
    Rada kraje dnes projednání žádosti sdružení o dotaci 200.000 korun odložila s tím, že potřebuje další informace k fungování banky. "Rád bych znal některé výstupy, které jsou s tím spojené, a to způsob získávání těch potravin, hygienické normy, a tak dále," řekl novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) po jednání rady.
    Zakladateli sdružení Potravinová banka Vysočina jsou Oblastní charita Havlíčkův Brod, obecně prospěšná společnost Háta a Nadace Jindřicha a Ičky Waldesových. "Na jedné straně je plýtvání, na druhé jsou lidé, kteří tu pomoc potřebují, na tom je to postavené," řekla Vrbová ke vzniku banky.

eggs


    Vrbová uvedla, že bude dál jednat o podpoře s krajem. Banka bude pokračovat v přípravách na zahájení činnosti. Tento měsíc by v Ledči nad Sázavou měla získat sklad na potraviny; budovu bude mít pronajatou za symbolickou korunu. Zapojit by se měla do listopadové sbírky potravin České federace potravinových bank.
    Potravinová banka nesmí potraviny kupovat ani prodávat. O předání vybraného jídla potřebným lidem se postarají místní charitativní a humanitární organizace, s nimiž teď banka podle Vrbové navazuje kontakty. Činnost banky nebude výdělečná a bude závislá na dobrovolnické práci.


Mohlo by vás zajímat

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

CO BY VÁM UVAŘILA UMĚLÁ INTELIGENCE? PRVNÍ JÍDLO JE TADY!

25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.