Na Vysočině vznikla potravinová banka

Na Vysočině vznikla potravinová banka

26.09.2013 ČTK

Na Vysočině vzniká potravinová banka, pátá v ČR, která chce získávat zdarma přebytečné jídlo z obchodů, od výrobců a z farem pro chudé lidi.


    Potraviny z ní půjdou například do azylových domů, rodin s malými příjmy nebo lidem postiženým živelní pohromou, řekla dnes ČTK místopředsedkyně Iveta Vrbová. Je to pátá založená potravinová banka v ČR. Občanské sdružení, které ji provozuje, se ale zatím musí obejít bez podpory kraje.
    Rada kraje dnes projednání žádosti sdružení o dotaci 200.000 korun odložila s tím, že potřebuje další informace k fungování banky. "Rád bych znal některé výstupy, které jsou s tím spojené, a to způsob získávání těch potravin, hygienické normy, a tak dále," řekl novinářům hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD) po jednání rady.
    Zakladateli sdružení Potravinová banka Vysočina jsou Oblastní charita Havlíčkův Brod, obecně prospěšná společnost Háta a Nadace Jindřicha a Ičky Waldesových. "Na jedné straně je plýtvání, na druhé jsou lidé, kteří tu pomoc potřebují, na tom je to postavené," řekla Vrbová ke vzniku banky.

eggs


    Vrbová uvedla, že bude dál jednat o podpoře s krajem. Banka bude pokračovat v přípravách na zahájení činnosti. Tento měsíc by v Ledči nad Sázavou měla získat sklad na potraviny; budovu bude mít pronajatou za symbolickou korunu. Zapojit by se měla do listopadové sbírky potravin České federace potravinových bank.
    Potravinová banka nesmí potraviny kupovat ani prodávat. O předání vybraného jídla potřebným lidem se postarají místní charitativní a humanitární organizace, s nimiž teď banka podle Vrbové navazuje kontakty. Činnost banky nebude výdělečná a bude závislá na dobrovolnické práci.


Mohlo by vás zajímat

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

FRANCIE HLÁSÍ REKORD: BAGETA JE VĚTŠÍ NEŽ MRAKODRAP

06.05.2024 | Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.