Vyznáte se v evropském značení potravin?

Vyznáte se v evropském značení potravin?

03.12.2012 Redakce

Na evropském trhu se stále více zvyšuje zájem o kvalitní potraviny a spotřebitelé vyžadují, aby kvalita byla garantována. Celá řada výrobců a prodejců zdůrazňuje místní původ a kvalitu produktů.

Z pohledu znalosti evropských systémů kvality je situace horší. První označení byla zaevidována již v roce 2003 v souvislosti se vstupem ČR do EU. Postupně označení získala pro své produkty celá řada výrobců. V mnoha evropských zemích jsou tyto značky považovány za vysoce prestižní a výrobci je využívají jako efektivní marketingový nástroj. U nás je však povědomí o tomto značení poměrně nízké.

Ochrana spotřebitelů a propagace kvality je jednou z priorit celoevropského systému značení zemědělských produktů a potravin. Většinou se jedná o výrobky, se kterými si spotřebitel spojuje určité vlastnosti. Označení má předejít klamání spotřebitelů. Označení výrobku je tak pro spotřebitele garancí, že kupuje originál.

Produkty, které splní kritéria, jsou zapsány do evropského rejstříku chráněných zeměpisných označení, označení původu a zaručených tradičních specialit. V současnosti je v rejstřících zapsáno více než 800 produktů a dalších cca 400 čeká na zápis.  Zaručených tradičních specialit je zapsaných cca 20.

„SLUNÍČKA“ kvality

Každý z nás má zájem, aby potraviny, které kupuje, měly co nejlepší kvalitu. Abychom to zjistili, slouží celá řada označení, která garantuje, že to co kupujeme, splňuje určitá kvalitativní kritéria (Klasa, Regionální potravina, Český výrobek, aj.). Mezi nejvýznamnější, která mají mezinárodní platnost, patří Chráněné zeměpisné označení, Chráněné označení původu a Zaručená tradiční specialita. Systém ochrany názvu produktů nám zjednoduší výběr, protože s těmito značkami se můžeme setkat po celé Evropě a vždy znamenají to samé – KVALITU.

Než jsou chráněné názvy zapsány do rejstříku chráněných názvů, je přezkoumána oprávněnost žádosti o zápis ze strany členského státu, následně Komise a v průběhu schvalování žádosti i všech hospodářských subjektů z EU, případně i zemí mimo EU. U produktů je posuzováno, zda se skutečně jedná o produkty s tradičním postupem výroby, pocházející z daných zeměpisných oblastí, apod. Výrobci, kteří chráněná označení používají, jsou pravidelně podrobeni kontrole, při které je ověřeno, zda dodržují podmínky výroby pro tyto produkty stanovené ve specifikaci.

Výrobci, kteří tato označení získali, si je střeží a dbají na to, aby někdo nevyráběl napodobeniny se stejným názvem. Pokud chceme originál, který je zárukou opravdové kvality, musíme hledat modro - žluté nebo červeno - žluté „sluníčko“.

U zaručených tradičních specialit nezáleží na tom, kde se vyrábějí a kdo je vyrábí, zde je důležité, aby byla zachována stále stejná tradiční receptura, stejný tradiční postup či způsob výroby (např. lovecký salám může vyrábět výrobce z Čech i ze Slovenska, důležité je, aby dodržel všechny parametry). Po té může být uděleno označení Zaručená tradiční specialita.

Více informací na www.oznaceni-eu.cz.

ozn

Chráněné zeměpisné označení (CHZP) / Protected geographical indication ( PGI)

Jde o název regionu, určitého místa nebo výjimečně i země, který se používá k označení zemědělského produktu nebo potraviny pocházející z tohoto regionu, místa nebo země, mající určitou jakost, pověst nebo jinou vlastnost, kterou lze přičíst tomuto zeměpisnému původu a jejíž produkce, zpracování nebo příprava probíhá ve vymezené zeměpisné oblasti.

- Brněnské pivo; Starobrněnské pivo
- Březnický ležák
- Budějovické pivo
- Budějovický měšťanský var
- Černá Hora
- České pivo
- Českobudějovické pivo
- Hořické trubičky
- Chelčicko - Lhenické ovoce
- Chodské pivo
- Jihočeská niva
- Jihočeská Zlatá niva
- Karlovarské oplatky
- Karlovarské trojhránky
- Karlovarský suchar
- Lomnické suchary
- Mariánskolázeňské oplatky
- Olomoucké tvarůžky
- Pardubický perník
- Štramberské uši
- Třeboňský kapr
- Znojemské pivo

ozn2

Chráněné označení původu (CHOP) / Protected designation of origin ( PDO)

Jde o název regionu, určitého místa nebo výjimečně i země, který se používá k označení zemědělského produktu nebo potraviny pocházející z tohoto regionu, místa nebo země, jejíž jakost nebo vlastnosti jsou převážně nebo výlučně dány zvláštním zeměpisným prostředím (což zahrnuje přírodní i lidské činitele) a jejichž produkce, zpracování a příprava probíhá ve vymezené zeměpisné oblasti.

- Český kmín
- Chamomilla bohemika
- Nošovické kysané zelí
- Pohořelický kapr
- Všestarská cibule
- Žatecký chmel

ZTS

Zaručená tradiční specialita (ZTS) / Traditional speciality guaranteed (TSG)

Zemědělský produkt nebo potravina, která je prokazatelně produkována nebo vyráběna po dobu min. 25 let a jejíž zvláštní povaha je uznávána EU, a to zápisem do rejstříku ZTS. Zvláštní povaha produktu je dána nejen jeho vlastnostmi, ale např. i metodou produkce nebo zpracování.

- Liptovská saláma/ Liptovsk salám
- Lovecký salám/ Lovecká saláma
- Spišské párky
- Špekáčky/ Špekačky



Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.