Pouze polovina Čechů pravidelně obědvá

Pouze polovina Čechů pravidelně obědvá

15.09.2010 Redakce

Společnost Edenred, vydavatel stravenek Ticket Restaurant, vypracovala hloubkový mezinárodní průzkum zabývající se stravováním lidí v průběhu pracovního dne, v šesti evropských zemích. Průzkum je součástí mezinárodního projektu FOOD, jehož zadavatelem je Evropská komise.

Rádi si dopřáváme velké porce jídla, slazené nápoje a pivo. Lidé ve starých členských zemích EU jedí zdravěji.

Stravování Čechů má k ideálům zdravé výživy poměrně daleko. Pouze každý druhý člověk v Česku v pracovní dny pravidelně obědvá. Výrazně tak zaostáváme za západoevropany, kde si oběd dopřávají v průměru čtyři z pěti lidí. „Když už Češi na oběd jdou, pak nejčastěji míří do jídelen a restaurací na teplé jídlo. Nejdůležitější pro ně je, podle našich průzkumů, vzdálenost restaurace od pracoviště a velikost porce, kterou dostanou.“ říká Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Edenred, známé vydáváním stravenek Ticket Restaurant. Údaje vyplývají z průzkumu stravovacích návyků, který, na základě zadání od Evropské komise, vypracovala společnost Edenred v šesti zemích EU (Belgie, Česká republika, Francie, Itálie, Španělsko a Švédsko). Průzkum, kterého se účastnilo přes 4400 respondentů, je součástí projektu na zlepšení stravovacích návyků zaměstnanců s názvem FOOD.   

1Zajímavým fenoménem v západoevropských zemích je fakt, že celá čtvrtina lidí chodí obědvat domů a více než 40 % se jich pravidelně stravuje přímo na pracovišti v odpočinkových místnostech nebo kancelářích.

Pokud jde o skladbu jídla, Češi jako jediní ve velkém jedí polévky a drůbež. Ve srovnání se západoevropany také mnohem častěji pijí slazené limonády. Více si v poledne dopřáváme i alkoholické nápoje, zejména pivo. Jinde dominují zdravější, neslazené nápoje.

Podle odborníků na zdravou výživu je potěšitelné, že namísto donesených studených jídel z obchodů se Češi často stravují v restauracích a v závodních jídelnách. I zde by ale mohlo dojít ke změně. „Podle nedávného průzkumu GfK by totiž, při zvažovaném zrušení stravenek, omezily návštěvu restaurace až čtyři pětiny zaměstnanců, konstatovala Daniela Pedret. 

Méně šťastný už je ale český jídelníček. „Velké porce, které podle průzkumu preferuje jen o něco méně než polovina Čechů, nejsou šťastnou volbou. Častá je kombinace vydatné polévky s pečivem, například bramborové či gulášové, po které následuje ještě hlavní jídlo. To dělá oběd kaloricky příliš vydatným. Ideální je sníst buď menší porci polévky bez pečiva, nebo poobědvat polévku s pečivem jako hlavní jídlo. V Česku se navíc servírují, oproti jiným zemím, rovněž nadměrně velké přílohy obsahující velké množství sacharidů a i to je nezdravé. Doporučujeme volit jídla, kde porce masa je doplněna zeleninou a příloha představuje pouze čtvrtinu porce na talíři.“ komentuje výsledky průzkumu PhDr. Iva Málková ze společnost STOB, která je odborným garantem projektu FOOD.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že Češi se spolu s Belgičany nejméně zajímají o to, jaká je nutriční kvalita nabízených jídel.

Zatímco se v případě obědů i svačin Češi stravují nezdravě, u snídaní jsme v mezinárodním srovnání nedopadli nijak špatně. Pouze pět Čechů ze sta prohlašuje, že ve všední dny nikdy nesnídá. Ve Francii, Itálii a Belgii nesnídá až dvojnásobný počet lidí.

Projekt FOOD je jedním z nových projektů, na nichž se Evropská unie finančně podílí.

Fakta:

130 milionů Evropanů trpí obezitou! Česká republika patří v Evropě k zemím, kde je největší výskyt nadváhy a obezity. Každý druhý člověk v České republice váží více než by měl. Podle výsledků studie Eurobarometr, zabývající se zdravím a stravováním, představené Evropskou komisí v říjnu 2006, považuje 95 % Evropanů obezitu za škodlivou pro jejich zdraví a přáli by si zlepšit své stravovací návyky. 85 % respondentů si navíc myslí, že by se vlády měly aktivně zabývat bojem proti obezitě.

Co se týká zaměstnanců, zaznamenala ILO (International Labor Organisation – Mezinárodní organizace práce), že zaměstnanci, kteří mají problémy s docházkou do zaměstnání a nižší produktivitou práce, patří často mezi ty, kteří se potýkají s obezitou a chronickými chorobami: špatné stravovací návyky snižují produktivitu práce až o 20 %!


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.