Ovocné a zeleninové šťávy

Ovocné a zeleninové šťávy

12.10.2009 Štěpánka Batíková

Pro nikoho z nás není tajemstvím, že ovoce a zelenina jsou nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku. Čím dál více lidí vyznává zdravý životní styl a s tím souvisí i pravidelná konzumace ovoce a zeleniny, nezbytného doplňku mnoha vitaminů, minerálů a enzymů. Každý z nás by měl sníst porcí ovoce a zeleniny denně. Někomu se to může zdát jako nepředstavitelné množství, někomu to problém nečiní.

PROČ JÍST PLODY ČERSTVÉ?

ovoce a zeleninu je lepší konzumovat v syrové, nevařené, či jinak zpracované podobě, a to z prostého důvodu. Takto upravené ovoce nebo zelenina ztrácí veškeré hodnotné látky a stává se pouze chutnou pochoutkou.

PROČ JSOU LEPŠÍ ŠŤÁVY NEŽ CELÉ PLODY?

konzumace celé zeleniny a ovoce je výborná, ale je třeba si uvědomit, že obsahuje mnoho vlákniny, jež prodlužuje dobu trávení a vstřebávání. Při odšťavení dochází k odstranění vlákniny a zůstává pouze rychle vstřebatelná šťáva.

JAKÉ JSOU VÝHODY IVOCNÝCH A ZELENINOVÝCH ŠŤÁV?

Mají blahodárný vliv na celkové zdraví lidského organismu a imunitní systém. Pyšní se obdivuhodnými čisticími, detoxikačními i regeneračními schopnostmi. Jsou vhodné jako doplněk mnoha diet, snižují nadváhu (zvláště zeleninové). Díky velkému obsahu vitaminů a minerálů udržují hormonální rovnováhu, podporují mozkovou i nervovou činnost a chrání před mnohými onemocněními. Pozitivně ovlivňují zažívání. Poskytují tělu potřebnou energii, odstraňují únavu a jsou výborným pomocníkem v období stresu.

KOLIK ŠŤÁVY A JAKÉ JE MOŽNO VYPÍT?

Pokud vaše tělo není na čerstvé ovocné a zeleninové šťávy zvyklé, doporučuje se začínat s pitím pozvolna. odborníci radí tři 225ml sklenice denně jako vhodnou volbu pro začátek. Šťávy se samozřejmě mohou podávat i dětem, pro ně je vhodná 150ml sklenice za den. Zvykejte své tělo postupně a husté šťávy klidně řeďte vodou. Ptáme-li se jaké šťávy, pak bychom se měli držet zásady všeho s mírou a pít vyvážené množství šťáv ovocných a zeleninových. Nezapomínejte, že v ovoci je přece jen více cukru.

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ZELENINOVÉ ŠŤÁVY

MRKVOVÁ ŠŤÁVA

– charakteristická pro svoji jemně nasládlou chuť a oranžové zbarvení. Je bohatá na vitaminy A, B, C, D a draslík. Zvyšuje obranyschopnost organismu, vhodná při kožních onemocněních(zvláště akné), při žlučníkových, ledvinových, jaterních i střevních potížích. Její velké pozitivum spočívá v kombinaci s ostatními druhy zeleniny (červená řepa, okurka, špenát, celer).

ŠŤÁVA Z ČERVENÉ ŘEPY

– obsahuje celou řadu účinných látek, např. pektin, jenž má vliv na cholesterol a vylučuje z těla těžké kovy i radioaktivní látky. Dále hořčík, který je účinný při problémech se srdcem a krevním oběhem. V neposlední řadě se doporučuje pro zlepšení zraku a tvorbu červených krvinek.

RAJČATOVÁ ŠŤÁVA

– lze ji označit za jednu z nejznámějších a nejstarších. V dávných dobách se lidé domnívali, že jablka z ráje byla právě rajská jablíčka, a tak je zakazovali pro jejich afrodiziakální účinky. I nyní jsou na rajčatovou šťávu protichůdné názory, buď ji milujete, nebo nenávidíte. Nutno dodat, že tato šťáva patří mezi vitaminové bomby. obsahuje celou řadu minerálů a antioxidantů, které mimo jiné zpomalují tvorbu protirakovinnových buněk a proces stárnutí. Má blahodárný vliv při snižování krevního tlaku a revmatických potížích. A pokud vás ani tohle nepřesvědčilo, tak si zkuste ochutit svoji čerstvou rajčatovou šťávu třeba cukrem, citronem, pomerančovou šťávou či solí a pepřem.

CELEROVÁ ŠŤÁVA

– čerstvý celer se řadí mezi zeleninového skvosty a to i přesto, že je mnohými tolik opomíjený. Šťávu z něj pili už ve starém Egyptě jako přírodní afrodiziakum. Vědci ale přišli na další zázračná působení. Šťáva z celeru má silné dezinfi kační účinky, a tak je velmi vhodná v době chřipek a nachlazení. kromě pozitivního vlivu na imunitní systém je i významným zdrojem vitaminů a minerálů. Má vliv na zdravé vlasy, nehty, kůži, ale i játra a střeva. kladné účinky jsou zaznamenány při problémech s pohybovým aparátem (revmatismus, artritida, dna). I když mnozí nepatří mezi příznivce celerové šťávy, vřele ji doporučujeme. A společně s mrkvovou je výborná.

ZNÁMÉ I NEZNÁMÉ OVOCNÉ ŠŤÁVY

ŠŤÁVA Z JABLEK

– patří mezi nejoblíbenější, nejen pro svoji lahodnou chuť, ale hlavně pro svoje léčivé schopnosti. Doporučuje se při zánětech a horečkách, nervovém vypětí a únavě. Dále obsahuje velké množství antioxidantů, které zabraňují výskytu volných radikálů, jež poškozují buňky. Také proto je považována za nápoj mládí a krásy. V neposlední řadě se jablečná šťáva může kombinovat s jiným ovocem, a tak záleží pouze na vaší chuti a mlsném jazýčku. Zajímavostí je šťáva z granátových jablek, které jsou znakem plodnosti. Byla prokázána její silná účinnost při zvýšení libida.

ŠŤÁVA Z CITRUSOVÝCH PLODŮ

(pomeranče, grapefruity, citrony) – snad každý z nás ví, že citrusy obsahují značné množství vitaminu C, a tudíž jejich blahodárný vliv na imunitní systém jim nelze odepřít. určitě nepodceňujte šťávu z grapefruitů. řadí se mezi nejúčinnější pomocníky při rozpouštění anorganického vápníku, jenž se usazuje v chrupavce kloubů při zvýšené konzumaci výrobků z bílé mouky.

ŠŤÁVA Z BOBULOVIN

(ostružiny, angrešt, borůvky, maliny, jahody) – je charakteristická pro svoje silné čisticí vlastnosti a také vysoký zdroj minerálů. Maliny a ostružiny jsou bohaté na bioflavonoidy (léčivé rostlinné barvivo), které mají velké antioxidační účinky. Působí jako prevence proti nádorovým a srdečním onemocněním, zpomalují stárnutí a chrání játra, plíce i zrak ...

ŠŤÁVA Z TROPICKÝCH PLODIN

(ananas, papája) – mají blahodárný vliv při zažívacích či střevních potížích. Ananas podporuje růst a zpevňování kostí, působí při horečkách a depresích. A navíc obsahuje známý enzym bromelain, který se osvědčil jako spalovač tuků. oproti tomu papáju uznávali už indičtí ajurvédští lékaři, kteří ji používali při zvětšení sliznice a jater. obsahuje enzym papain, který má podobné trávicí vlastnosti jako pepsin, působí při zažívacích poruchách i vředech. Tip: Pokud trpíte na pálení šťávy, vyzkoušejte čerstvou šťávu z papáji a manga. Doufáme, že s čerstvými šťávami zeleninovými či ovocnými máte tak příjemné zkušenosti jako my, a pokud ještě ne, tak věříme, že jsme vám poskytli alespoň částečnou inspiraci a vy si na nich nejen pochutnáte, ale také ucítíte jejich „kouzelné“ schopnosti.


Mohlo by vás zajímat

Co nevíte o řeřiše

10.03.2014 | Přivolejte jaro doma vypěstovanou řeřichou!

Zaženeme jídlem jarní únavu?

21.03.2014 | Nejlepší návod, jak na jaře restartovat své tělo.

7 triků, jak zhubnout po čtyřicítce

30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.