Zdravý životní styl

Biopotraviny jsou na vzestupu, jejich nabídka se bude rozšiřovat

22.03.2019 | Principy ekologického zemědělství a produkce biopotravin si získávají v České republice mezi lidmi stále větší oblibu. Do budoucna by se jich v obchodech mělo vyskytovat i více.

Olej nemusí být jen z řepky. Pusťte si do kuchyně tyto poklady z přírody

21.03.2019 | V potravinářském průmyslu se používají především tuky rostlinného původu, přičemž řepkový a slunečnicový jsou nejprodávanější klasikou. Co ale vyzkoušet něco jiného? Víte například, jak chutná a k čemu se používá olej dýňový, avokádový nebo lněný? Tyto zatím lehce opomíjené přírodní poklady jsou přitom cenným zdrojem zdraví.

Obáváte se pesticidů? Dejte přednost českým plodinám!

20.03.2019 | Výnosnost zemědělství versus negativní dopad na kvalitu půdy a zdraví člověka? Klady vyvažují zápory a najít jednoznačnou odpověď není jednoduché….

Pandemie Junk Food: Nezdravé jídlo má negativní dopad i na psychiku

20.03.2019 | Výživové hodnoty nula, zato kalorií na rozdávání. Jídla, která se řadí do kategorie Junk Food, mohou vypadat objemně, pro naše tělo ale fungují jen jako vata, která ukojí hlad. Bohužel ale za dost vysokou cenu.

Pitný režim: Co je málo a kdy vám hrozí aquaholismus?

15.03.2019 | Okolo pitného režimu koluje mnoho mýtů a orientovat se v tom, co je vlastně správně, není lehké. Pravdou však je, že lidí, kteří dodržují pitný režim alespoň z velké části tak, jak by se mělo, u nás moc není. Existují pouze dva extrémy – lidé, kteří pijí málo, a ti, kteří pijí až moc. Správně samořejmě není ani jedno a na zdraví se negativně podepisují oba přístupy stejně.

660: Tolik potravin je v Čechách vyráběno dle cechovích norem

12.03.2019 | Cechovních norem, podle kterých by se měly vyrábět nadstandardní potraviny, je v Česku zhruba 260. Potravin, které označení nesou, je přes 660. Pokud by se ale počítala i různá balení, bylo by jich přes 1000. Na dnešní tiskové konferenci to sdělila Dana Gabrovská z Potravinářské komory ČR, podle níž stále přibývají nové výrobky.

Po ránu a po obědě raději ne: Kdy si vychutnat šálek kávy?

08.03.2019 | Káva má povzbuzující účinky, ale ne když si ji dáte ráno. Přičítají se jí preventivní účinky proti rakovinnému bujení, ale současně dokáže bolestivě podráždit žaludek. Ačkoli historie pití kávy v Evropě sahá do počátku 17. století, vědci přicházejí stále s novými fakty, jak, kdy a proč kávu správně pít.

Alergie na mléko: Počet poplašných zpráv několikanásobně převyšuje počet skutečných alergiků

07.03.2019 | V posledních letech je u nás patrný významný nárůst lidí, kteří mléko raději vymění za některou z rostlinných náhražek s odůvodněním, že jim nedělá dobře. Podle odborníků se tak však zbytečně ochuzují o plejádu zdraví prospěšných látek. Plošná nesnášenlivost mléka u nás dokonce ani nemá racionální základ.

Vybírají si vaše děti potraviny podle obalu? Pozor, obrázek je zdravě nenakrmí

06.03.2019 | Usměvaví medvídci, roztančené kravičky, samolepky jako bonus nebo jen velká barevná písmenka. To všechno používají marketingoví specialisté proto, aby v dětech vyvolali touhu po tom koupit některé potraviny. Na kolik jsou ale tyto produkty pro děti vhodné, je otázkou k velké diskusi.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont