Zdravý životní styl

Europoslanci podpořili směrnici o lepší ochraně spotřebitele

18.04.2019 | Europoslanci dnes ve Štrasburku schválili směrnici, která má chránit spotřebitele před zavádějícími a nekalými praktikami zejména v online prostředí. Právní úprava se rovněž věnuje problematice dvojí kvality výrobků, ale v praxi nevede k jejímu definitivnímu zákazu, jak požadoval pozměňovací návrh. Ten schválen nebyl, což kritizuje řada českých zástupců v Evropském parlamentu (EP).

Mýty o ovoci a zelenině: Špenát plný železa i pomeranče lepší než antibiotika?

16.04.2019 | Nových, vědecky podložených informací o zelenině, ovoci a luštětinách přibývá. Přesto o nich ještě stále koluje mnoho mýtů a polopravd.

Margaríny současnosti: Ušly velký kus cesty, máslo ale nenahradí

10.04.2019 | Margaríny v devadesátých letech vystřelily vzhůru jako světlice a byly doporučovány jako zdravá náhražka živočišných tuků. Až když se veřejnosti ukázalo, jak škodlivý je příjem transmastných kyselin, jejich popularita znatelně klesla. Nyní se zase karty obracejí a margaríny se snaží vstávat z popela – prý se polepšily...

Sklenka vína denně pro zdraví? Nová studie si není jistá

05.04.2019 | I sklenka vína nebo piva denně zvyšuje krevní tlak a riziko mozkové mrtvice, zjistila studie publikovaná odborným vědeckým časopisem The Lancet. Vyvrací tak dosud panující domněnku, že jedna či dvě sklenky alkoholu za den jsou naopak zdraví prospěšné. Informují o tom dnes zahraniční média.

Máte vysoký tlak? Dejte si denně kvalitní čokoládu, radí vědci

04.04.2019 | Podle studie vědců z portugalské vysoké školy polytechnické v Coimbře totiž konzumace pouhých několika čtverečků čokolády s 90procentním podílem kakaa denně může již za jeden měsíc přispět ke snížení krevního tlaku.

Pro barvu i proti mikroorganismům aneb Cukry v mléčných produktech nezlepšují jen chuť

02.04.2019 | Nejdůležitější úlohou přidaných cukrů při výrobě mléčných výrobků je zvýšení sladké chutě. Kromě toho však mají cukry i mnohé funkční vlastnosti, zejména dosažení požadované textury, viskozity, kontroly tvorby ledových krystalků při výrobě mražených krémů, ovlivňování aktivity vody, apod

V našem jídelníčku je přemíra soli, dochutit pokrm jde však i bylinkami. Jaké zvolit?

29.03.2019 | Česká republika patří mezi premianty - alespoň co se spotřeby soli týká. Doporučený denní příjem od Světové zdravotnické organizace překračujeme třikrát.

Na půdě ohrožené erozí budou moci zemědělci v létě pěstovat jednotlivé plodiny maximálně na 30 hektarech

26.03.2019 | Na dnešním Žofínském fóru, věnovaném českému zemědělství, promluví ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) mimo jiné o snaze státu zadržovat více vody v krajině v souvislosti s klimatickou změnou, ale také o potravinové soběstačnosti.

Ketogenní dieta je účinná! Ale hlavně svými dopady na zdraví!

25.03.2019 | Ketogenní dieta, která se téměř sto let používala při léčbě některých druhů epilepsie, si pozvolna vydobyla své místo mezi odtučňovacími kúrami. Ale je skutečně tak skvělá?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont