Zdravý životní styl

PK ČR A MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ PODEPSALI DEKLARACI KE ZDRAVÉMU ŽIVOTNÍMU STYLU

26.08.2022 | V rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana Večeřová a náměstkyně pro ochranu a podporu veřejného zdraví a hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE: UMÍTE JE PŘEČÍST?

04.08.2022 | Označování potravin je pro spotřebitele důležité z mnoha důvodů. Mezi ty hlavní patří zajištění vysoké míry úrovně ochrany zdraví a zaručení práva na informace. Požadavky na označování se liší u potravin balených (potravina byla umístěna do obalu u výrobce či v balírně), zabalených (potravina byla do obalu umístěna za nepřítomnosti spotřebitele v jiném místě než u výrobce či v balírně) a nebalených. Pravidla pro označování jsou detailně zpracována zejména u potravin balených.

OTEVŘENÁ DATABÍZE: VYHLEDEJTE SI POTRAVINY S VYLEPŠENÝM SLOŽENÍM!

04.08.2022 | Reformulace je úprava složení potravinářského výrobku, aby více odpovídal zásadám pestré vyvážené stravy, která je nedílnou součástí zdravého životního stylu.

RYBY PLNÉ TOXINŮ? JAK DOPLNIT OMEGA 3 AJ. BEZ RIZIKA?

03.08.2022 | Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny a třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují i dostatek omega-3 cenné tuky. Jistě, nebudete jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť, to nechcete přehánět, ale jinak se najezte.

ČESKO PLNÉ PESTICIDŮ? NEVĚŘTE MÝTŮM!!!

02.08.2022 | Přestože je životní prostředí v naší zemi kontaminováno téměř nekonečným počtem rizikových látek vznikajících při průmyslové výrobě nebo nedostatečnou likvidací obalů, odpadů a dalších civilizačních produktů, jsou za hlavní rizikové látky stále považovány zejména pesticidy používané převážně (ale nejen) v zemědělství. Toxinů v přírodě je ale mnohem více a zahrnují mimo jiné i širokou skupinu látek, které si vytvářejí rostliny na obranu vůči svým býložravým predátorům.

PROČ VAŘIT TĚSTOVINY "AL DENTE"? PRAVÝ DŮVOD PŘEKVAPÍ

07.07.2022 | Těstoviny se bezpochyby těší celosvětově velké oblibě. Jak dokládají data Českého statistického úřadu, jejich spotřeba rok, co rok raketově vzrůstá i u nás – stejně jako teze, že jde o potravinu kalorickou. Jak to, že pak Italové neváží metrák, ani když v průměru spořádají 14 kilogramů pasty „na hlavu“, což je patrně dvojnásobek českého průměru?

NA TRHU JE PIZZA Z ŘAS - DÁTE SI?

01.07.2022 | Pizza Natura představuje svou zelenou pizzu, která je z celého portfolia nejzdravější. Co je zelené je přeci zdravé. Pizza Super Green obsahuje pouze 37% bezlepkové mouky. Vše ostatní je jen zelenina, sinice spirulina a řasa chlorella. Její zdraví prospěšné hodnoty jsou unikátní, a proto nesmí chybět ve zdravé pizze.

LÉTO JE TADY! SMLSNĚTE SI NA OCHLAZUJÍCÍCH POTRAVINÁCH

29.06.2022 | Je to tady. Zvyšující se denní teploty jsou přesně tím obdobím, kdy si tělo samo řekne o lehčí stravu. Rozhodně ho vyslyšte a využijte všechny sezónní suroviny, které se vám nabízí. Čerstvé ovoce a zelenina jsou bohaté na vitaminy i vlákninu. Odlehčit můžete jídelníček i výběrem správných příloh jako je quinoa nebo bulgur, které jsou ideální ingrediencí i do letních salátů.

DOBŘE SCHOVANÁ NÁLOŽ KALORIÍ: DRESINKY!!!

24.06.2022 | Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.