Zdravý životní styl

Moc soli škodí (ale málo taky)

03.06.2019 | Ve spektru pomyslných rizik obsazuje nadměrná konzumace soli v celé řadě nutričních doporučení první příčku. Důležité je přitom slovo „nadměrná“ - úplně bez soli se totiž neobejdeme, a známá pohádka „Sůl nad zlato“ tak není ani v současné době tak úplně „mimo mísu“.

Projezte se ke zdraví podle ájurvédy

03.06.2019 | Když se řekne ájurvéda, mnoho lidí si vybaví meditaci, masáže nebo terapii vonnými oleji. A přestože východní medicína těchto praktik využívá, pravá podstata je zakotvená ve stravě. Jídlo, respektive jeho správná skladba, je podle této prastaré nauky totiž jediná věc, která nám napomáhá cítit se skvěle…

Dnes je Světový den bez tabáku! Típnete svou poslední cigaretu?

31.05.2019 | Experti v Česku připravují program preventivních prohlídek, který by měl pomoci u kuřáků včas odhalit rakovinu plic. Pravidelné vyšetření hrudníku na tomografu by podle plánu měli podstupovat lidé mez 55 a 74 lety. Od kontrol, které by doplnila nabídka pomoci při odvykání kouření, si lékaři díky včasnému zachycení choroby slibují pokles úmrtnosti.

Nepřítelem člověka není cukr, ale nedostatek pohybu

29.05.2019 | Jedním z nejrozšířenějších zdravotních mýtů, patrně v celém civilizovaném světě, je teorie, že za všechny zdravotní problémy lidí nebo jejich většinu může nevhodný výběr a složení potravin, které člověk konzumuje. Jejich vliv je přitom skutečně významný a podle odborníků činí 40 až 60 procent, není ale jediný. Právě v onom civilizovaném světě, který složení potravin tak zásadně „řeší“, má na kondici a zdraví člověka větší nebo zhruba stejný vliv jeho životní styl, respektive výdej energie při jeho činnostech.

Program Iniciativa Harmony: Víte, o co jde a proč jej podpořit?

29.05.2019 | Společnost Mondelez chce všechny sušenky vyrábět do roku 2022 pouze z pšenice pěstované s minimálním použitím pesticidů a umělých hnojiv.

Pitný režim dětí: Nezapomínáte na něj náhodou?

28.05.2019 | Dost zeleniny, ovoce, málo laskomin. Rodiče vyváženost jídelníčku svých dětí hlídají stále více, což je chvályhodné. Ovšem stále je ještě co vylepšovat. Například pitný režim. Ačkoli je stejně důležitý jako jídlo, bývá často podceňovaný.

Podporovat uzeniny z dovozu? Není proč

21.05.2019 | Uzeniny obecně nemají zrovna pověst, kterou byste si dali do rámečku. Dát si párek, opéct špekáček nebo zavařit na knedlíky s uzeným k Čechům ale patří. Tyto výrobky se nikdy nezařadí mezi potraviny, které by se doporučovali ke každodenní konzumaci, na druhou stranu jsou mezi nimi obrovské kvalitativní rozdíly, tak proč si raději nepřiplatit za garantovanou kvalitu, kterou najdete i pod českou vlajkou?

Přijďte na chuť zapomenutým plodinám

14.05.2019 | Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich benefity. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování. Díky jejich nezaměnitelné chuti se přímo nabízejí k nejrůznějšímu využití, ať už na slaný, nebo na sladký způsob.

Pohanka vzala francouzskou gastronomii útokem, dáte jí také šanci?

13.05.2019 | Bývala jídlem chudých, nyní je ale z ní trendová záležitost. Pohankové speciality se podávají v nejlepších restauracích. Chuť ale není to jediné, co může nabídnout. Tato rostlina je bez lepku, obsahuje vitamíny skupiny B a hořčík a má i antioxidační účinky.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont