05.11.2019 | Podzim je v plném proudu a třebaže neukazuje svou nejkrutější podobu, příslib mrazů a brzkých stmívání nás ovlivňuje. Ať už ponurnou náladou, únavou či zbytečným přejídáním. Právě přejídání je naším častým prohřeškem. Myšlenkami na geny a obalování těla na zimu se ale určitě nechlácholme.
04.11.2019 | Japonská strava s tou středomořskou obvykle soupeří. Podle expertů jsou ale zdravé obě, protože jsou tradiční.
23.10.2019 | Většina spotřebitelů si vybírá kysané mléčné výrobky podle jejich senzorických vlastností, tedy podle toho jak jim chutnají. To ale nestačí. Jak uvádí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., (VŠCHT, Společnost pro výživu), kysané mléčné výrobky bychom si měli vybírat i podle toho jaké živiny a v jakém množství obsahují.
21.10.2019 | V přírodě, kde se člověk vyvíjel, nacházel ovoce, které obsahuje málo cukru, zatímco průmysl umožňuje vyrobit velmi koncentrované produkty. Náš organismus není připraven na tyto vysoké dávky. Můžeme to srovnávat se závislostí na kokainu.
16.10.2019 | Jsou barevné, sladké, perlivé a děti je milují. Co vlastně obsahují a jaký mohou mít vliv na jejich zdraví? A našel by se nápoj, kterým lze sladké limonády v dětském jídelníčku nahradit?
30.09.2019 | Myslíte si, že vaše dítě bude jíst na škole v přírodě stejně vyváženě jako ve škole? Pozor, můžete být nemile překvapeni. Spotřební koš se totiž zařízení tohoto typu netýká.
20.09.2019 | Snižování cukrů nebo soli v potravinách je v dnešní době nutnost. Povaha typického českého spotřebitele se změnila. Máme málo pohybu, většinou vykonáváme sedavé zaměstnání a přibylo i civilizačních onemocnění. O pozitivní inovací by se pak měli snažit nejen výrobci potravin, zlepšení by měslo nastat i v řadě domácností a restaurací.
18.09.2019 | Například pacienti hospitalizovaní ve Fakultní nemocnici Olomouc (FN Olomouc), která letos postupně zavádí projekt zaměřený na pestřejší, kvalitnější a zdravější stravu, mají možnost výběru ze tří obědových nabídek.
16.09.2019 | Někdo nejí lepek, jiný zase cukr a další tvrdí, že je alergický na laktózu. Vypracování společného menu jedné rodiny tak může být učiněným hlavolamem, píše francouzský deník Le Figaro.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.