Zdravý životní styl

Honí vás na podzim mlsná? Tipy, jak odolat pokušení!

05.11.2019 | Podzim je v plném proudu a třebaže neukazuje svou nejkrutější podobu, příslib mrazů a brzkých stmívání nás ovlivňuje. Ať už ponurnou náladou, únavou či zbytečným přejídáním. Právě přejídání je naším častým prohřeškem. Myšlenkami na geny a obalování těla na zimu se ale určitě nechlácholme.

Japonsko vs. Středomoří: Kde se jí zdravěji?

04.11.2019 | Japonská strava s tou středomořskou obvykle soupeří. Podle expertů jsou ale zdravé obě, protože jsou tradiční.

Jen podle chuti to nestačí: Jak na výběr kysaných mléčných výrobků?

23.10.2019 | Většina spotřebitelů si vybírá kysané mléčné výrobky podle jejich senzorických vlastností, tedy podle toho jak jim chutnají. To ale nestačí. Jak uvádí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., (VŠCHT, Společnost pro výživu), kysané mléčné výrobky bychom si měli vybírat i podle toho jaké živiny a v jakém množství obsahují.

Závislost na cukru je prý stejně silná jako závislost na kokainu

21.10.2019 | V přírodě, kde se člověk vyvíjel, nacházel ovoce, které obsahuje málo cukru, zatímco průmysl umožňuje vyrobit velmi koncentrované produkty. Náš organismus není připraven na tyto vysoké dávky. Můžeme to srovnávat se závislostí na kokainu.

Sladké limonády v dětském jídelníčku: Vsaďte raději na ty domácí

16.10.2019 | Jsou barevné, sladké, perlivé a děti je milují. Co vlastně obsahují a jaký mohou mít vliv na jejich zdraví? A našel by se nápoj, kterým lze sladké limonády v dětském jídelníčku nahradit?

Lyžáky, školy v přírodě a soustředění: Jak tam jedí naše děti?

30.09.2019 | Myslíte si, že vaše dítě bude jíst na škole v přírodě stejně vyváženě jako ve škole? Pozor, můžete být nemile překvapeni. Spotřební koš se totiž zařízení tohoto typu netýká.

Méně cukrů, méně soli: Už je nejvyšší čas přejít ke zdravějšímu životnímu stylu

20.09.2019 | Snižování cukrů nebo soli v potravinách je v dnešní době nutnost. Povaha typického českého spotřebitele se změnila. Máme málo pohybu, většinou vykonáváme sedavé zaměstnání a přibylo i civilizačních onemocnění. O pozitivní inovací by se pak měli snažit nejen výrobci potravin, zlepšení by měslo nastat i v řadě domácností a restaurací.

Odzvoní nepopulárnímu nemocničnímu jídlu? V některých nemocnicích už je na výběr

18.09.2019 | Například pacienti hospitalizovaní ve Fakultní nemocnici Olomouc (FN Olomouc), která letos postupně zavádí projekt zaměřený na pestřejší, kvalitnější a zdravější stravu, mají možnost výběru ze tří obědových nabídek.

Podivuhodné alergie na mléko a lepek: Skutečně dělají tělu zle?

16.09.2019 | Někdo nejí lepek, jiný zase cukr a další tvrdí, že je alergický na laktózu. Vypracování společného menu jedné rodiny tak může být učiněným hlavolamem, píše francouzský deník Le Figaro.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.