Zdravý životní styl

Světu vládne nemasová revoluce. Výrobci se snaží vymyslet chuťově totožné analogy

19.05.2020 | Zatímco v české kotlině jí někteří maso a uzeniny pravidelně i třikrát denně, za hranicemi probíhá nemasová revoluce. Řekněme si to upřímně – správně není ani jeden z extrémů – strava má být co nejpestřejší a každá její součást by se měla konzumovat s mírou, najít ale balanc mezi oběma protipóly by mohlo být řešením mnoha problémů… i těch zdravotních.

Více peněz pro potravinové banky: MZe potvrdilo navýšení o 12 milionů korun

18.05.2020 | Téměř 75 miliony korun podpoří Ministerstvo zemědělství (MZe) v letošním roce potravinové banky. Dotační program, jehož původní částku 63 milionů navýšilo MZe o 11,7 milionu korun, půjde na pomoc jejich činnosti. Ročně potravinové banky zachrání zhruba 5 tisíc tun potravin.

Díky zákazu mentolových cigaret bude méně mladých kuřáků

18.05.2020 | Cigarety s mentolovou příchutí byly podle odborníků na závislosti oblíbené hlavně dětmi a mladistvými. Zákaz jejich prodeje v EU od 20. května tak podle nich může pomoci tomu, aby mladí kouřit vůbec nezačali. V tiskové zprávě o tom informovalo Centrum pro výzkum a prevenci užívání tabáku Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Přibývá obézních dětí: Jen 10 % z nich se problémů zbaví

13.05.2020 | Počet obézních dětí stoupl ve všech státech Evropy od roku 1980 více než trojnásobně a v České republice se potýká s problémy nadváhy či obezity 15 % dětí. Situaci zhoršuje i karanténa, díky které mají děti minimum pohybu.

Glutamáty? Zbytečný strašák z dávných dob

07.05.2020 | Glutamáty jsou už pár let téma, které rozpoutává velké diskuse a jeho image „škodlivé“ látky dává prostor některým samozvaným odborníkům na výživu děsit veřejnost. Přitom neexistují studie, které by jeho škodlivost prokázaly a propós – kyseliny glutamové je v těle přirozeně daleko víc než v potravinách. Není tedy na čase se na věc dívat střízlivěji?

McDonald’s spouští službu McWalk

05.05.2020 | Společnost McDonald’s přizpůsobuje svoje restaurace i pro pěší zákazníky v situaci povinně uzavřených restaurací. I když mohou zákazníci produkty od restauračního řetězce zakoupit díky službám McDrive a McDelivery, přibyla během posledních dnů také novinka v podobě McWalk. Jedná se o novou variantu výdeje ze speciálně upravených okýnek pro pěší zákazníky. Aktuálně McWalk nabízí 56 restaurací McDonald’s napříč Českou republikou a další přibývají.

Obědváte? Tak hlavně pomalu, z hltání budete mrzutí

04.05.2020 | Problémy s trávením trápí v různé míře až 80 procent českých obyvatel. Kvalita našeho života totiž úzce souvisí nejenom s tím, jak se stravujeme, ale také na tom, jak potraviny trávíme. Odhalíme vám proto nezdravé zvyky, které můžou mít neblahé následky, a prozradíme i to, proč začít jídlo nejlépe syrovou zeleninou nebo polévkou.

Červená řepa: Podpoří imunitní systém a dokáže regenerovat organismus

24.04.2020 | Když se řekne červená řepa, především starší generace si vybaví nevábný sterilovaný salát, který byl podáván ve školních jídelnách.

Cítíte se tak nějak nafouklí? Zkuste tyto rady proti zadržování vody

20.04.2020 | Nafouklé břicho, provázené pocitem těžkosti a špatným trávením, trápí stejně muže jako ženy, mladé i ty méně mladé. Často bývá směšováno s přemírou tuku, ale může mít různé příčiny, počínaje nesprávným životním stylem a chybnou výživu, nesnášenlivostí některých potravin a alergií a konče hormonálním poruchami a zadržováním vody.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.