Zdravý životní styl

Zdravě, rychle, vydatně? Zkuste tyto tipy a užijte si léto plné chutí

30.07.2020 | Pokud se chystáte na výlet nebo strávíte léto na chatě či chalupě, budou se vám hodit tipy na jednoduché pokrmy, které ušetří čas, ale zasytí celou rodinu i přátele. Navíc budou chutnat a prospějí i vašemu zdraví.

Opravdu se dá zhubnout úpravou acidobazické rovnováhy?

29.07.2020 | Acidobazická rovnováha vyjadřuje vyváženost mezi kyselinami a zásadami uvnitř lidského těla a je nutná k udržení homeostázy, tedy stálosti vnitřního prostředí. Ta je nezbytná k existenci a ke správnému fungování lidského těla.

Zdravé jídlo, drahé jídlo? Zhodnotili jsme účtenky dvou figurantů

23.07.2020 | Oblíbeným argumentem příznivců nezdravých jídel je vysoká cena kvalitních potravin. To samozřejmě může být pravda, ale taky nemusí. Zvlášť, pokud spotřebitelé nakupují s rozvahou a mají předem promyšlený plán, což potvrdil i náš malý průzkum.

Grilování nemusí být nutriční zločin: Znáte tyto triky?

21.07.2020 | Při grilování vzniká množství karcinogenních látek, ať již jsou to polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) nebo heterocyklické aminy (HCA), patřící mezi hojně medializované zdravotní strašáky. Dlužno přitom přiznat, že oprávněně. Množství rizikových látek vznikajících při grilování lze ale výrazně omezit, stejně tak jako rizika týkající se konzumace ugrilovaných pokrmů.

Třetina lidí trpí nedostatkem hořčíku. Poznáte, že se to týká i vás?

21.07.2020 | Hořčík nebo také magnesium je důležitým minerálem v našem těle. I přesto jej však třetina Čechů nemá dostatek. Nízkou hladinu hořčíku v těle způsobuje nevyváženost stravy i velké množství stresu. Nedostatek magnesia nás pak trápí například v podobě křečí.

Když superpotraviny zas tak super nejsou...

17.07.2020 | Plody kustovnice čínské, jinak také goji, prý mají magické vlastnosti a ty je řadí do kategorie superfoods. Zažívají boom, o tom žádná. Zaslouží si ale vůbec místo na výsluní? Složitá otázka i pro řadu odborníků...

Je libo hmyzí burger? Dovezou vám ho až ke dveřím

15.07.2020 | Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation

Proč naše tělo potřebuje pravidelně psyllium?

14.07.2020 | Podporuje činnost střev, pomáhá při zažívacích problémech jako zácpa či nadýmání. Vláknina by měla mít stálé místo na našem jídelníčku.

Pět porcí zeleniny denně pro zdraví: Skutečně? A co naše trávení?

10.07.2020 | Už léta se říká, že máme denně sníst pět porcí, respektive 40 dekagramů, ovoce a zeleniny. Na stránkách International Journal of Epidemiology je dokonce uvedeno, že optimální účinek ovoce a zeleniny na zdraví má deset porcí, tedy 80 dekagramů denně. Kolik zeleniny máme tedy sníst, abychom byli fit?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.