Zdravý životní styl

I zimní jídelníček má pravidla, znáte je?

06.01.2021 | Jak víme, naše tělo je úžasný a komplexní stroj, v němž se v každý okamžik odehrávají stovky procesů a chemických reakcí. Právě tyto procesy nám dodávají energii nezbytnou pro jakoukoliv činnost, přetvářejí to, co jíme, v nutriční látky a umožňují nám čelit všem výzvám, fyzickým i mentálním. A jsou to také ony, díky nimž je naše tělo schopné snášet po teplém období nástrahy zimy. Jakou roli hraje jídlo?

Británie zakáže slevové akce na nezdravé potraviny

29.12.2020 | Británie zakáže slevové akce na potraviny s vysokým obsahem tuku, soli nebo cukru a také slazené bezedné nápoje v restauracích. Vláda se tak rozhodla kvůli rostoucímu počtu obézních Britů. Opatření začne platit v dubnu 2022, informují britská média.

Right2Water: Nová směrnice zajistí ještě kvalitnější vodu z kohoutku

16.12.2020 | Voda z kohoutků by měla v příštích letech být kvalitnější a všeobecně dostupná například v restauracích či ve veřejných budovách. Poslanci Evropského parlamentu dnes odsouhlasili návrh směrnice, která mimo jiné zpřísňuje normy pro povolený obsah některých znečišťujících látek ve vodě.

Boršč v centru bouřlivých hádek Ruska a Ukrajiny

07.12.2020 | Populární ukrajinský šéfkuchař Jevhen Klopotenko dnes stojí v centru války s Ruskem, a to války o boršč, kterou rozpoutal tím, že prohlašuje slavnou polévku z červené řepy a zelí za kulturní dědictví Kyjeva.

Češi jako jogurtoví jedlíci: Ročně jich sníme 15 kilo

03.12.2020 | Češi spotřebují za rok v průměru 15 kilogramů jogurtů, případně dalších zakysaných mléčných výrobků. Podle údajů Českomoravského svazu mlékárenského se loni v ČR vyrobilo 130 400 litrů této potraviny.

Stejná kvalita potravin pro všechny! Novela má namířeno ke schválení

02.12.2020 | Sněmovna dnes propustila do závěrečného čtení vládní předlohu, která má zabránit takzvané dvojí kvalitě potravin. Vláda v ní chce zakázat prodej potravin rozdílného složení v podobných obalech. Pozornost vzbudila tato změna zákona tím, že do ní řada poslanců chtěla vložit návrhy na povinný podíl tuzemských potravin na pultech obchodů.

Smutné chyby rodičů aneb Jí vaše dítě tak, jak by mělo?

01.12.2020 | Žijeme ve světě nepřeberných možností, také ve světě, ve kterém si můžeme vybrat z desítek výživových směrů a trendů a je to zcela v pořádku a na rozhodnutí každého. Ovšem jen do té doby, než se tyto přístupy začnou aplikovat i na děti.

Citrusy nejsou zdaleka nejlepším zdrojem vitamínu C

26.11.2020 | I když se o důležitosti vitamínů pro lidský organismus píše a mluví neustále, je současné období poznamenané pandemií koronaviru, spojené navíc s obdobím podzimu, kdy je zvýšená konzumace vitamínů obzvlášť potřebná, pro dostatečný příjem všech potřebných vitamínů nejdůležitější. To si většina spotřebitelů i v ČR uvědomuje. Ne vždy mají ale spotřebitelé dostatek správných informací o zdrojích vitamínů, což se týká i nejznámějšího vitamínu C.

Tajemství albánské raki: Pálenka má prý léčivé účinky

18.11.2020 | Albánka Vitore Lufiová pálí vzadu na zahradě raki už 40 let. Tradiční pálence jsou přisuzovány všemožné prospěšné účinky a zejména to, že v tomto roce pandemie zvyšuje morálku. Píše to agentura AFP.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.