Zdravý životní styl

Talíř má být barevný: Zelená popožene hlavu, červená zlepší krevní oběh

27.04.2021 | Lutein, karotenoidy, lykopen nebo anthokyan. Co mají společného? Jde o látky, které mají celou řadu pozitivních účinků na lidské zdraví, tělo je proto přirozeně potřebuje. Nemusíte si dokonce ani pamatovat výčet potravin, ve kterých je najdete. Stačí, když se budete řídit jejich barvou.

Vegetariáni děti? Hloupost, děti maso potřebují!

21.04.2021 | Správná výživa dítěte již od jeho narození je prevencí některých onemocnění v dospělém věku. Tedy pro správný vývoj je důležitý příjem živočišných bílkovin. Maso a masné výrobky jsou cenným zdrojem bílkovin, respektive aminokyselin. Rostliny a mikroorganismy jsou schopny si syntetizovat aminokyseliny z oxidu uhličitého, vody a dusíku, kdežto živočichové tedy i člověk, je musí přijímat potravou.

Na kole vinohrady Uherskohradišťska se pojede až v červenci

20.04.2021 | Oblíbenou akci Na kole vinohrady Uherskohradišťska, která už léta symbolicky zahajuje cyklistickou sezonu na jihovýchodní Moravě, přesunuli pořadatelé kvůli epidemickým opatřením na 10. července. Původně měli zájemci na několik cyklistických a pěších tras vyrazit už koncem dubna. ČTK to dnes sdělila Hana Patková ze spolupořádajícího Městského informačního centra Uherské Hradiště.

Narušitelé spánku: Tyto potraviny před spaním raději vynechte

13.04.2021 | Potíže s usínáním trápí asi třetinu lidí. Ve většině případů jde o dočasnou záležitost. Na vině může být změna ročního období, vyšší míra stresu anebo také nevhodná skladba jídelníčku. A u toho je třeba pří nápravě stavu začít.

Detox? Nutnost nebo jen módní "výstřelek"?

13.04.2021 | Detoxikace se stala „povinnou“ jarní vášní. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby řada doporučení od samozvaných guru na zdravou životosprávu nezacházela do extrému a nepřipomínala spíš recept na to, jak si účinně ublížit.

Ekologické maso ze zkumavky: Časovaná bomba plná chemie

09.04.2021 | Jednou ze snah, jak zároveň skloubit požadavky ochránců přírody na snížení stavu hospodářských zvířat a zatížení životního prostředí, a zároveň poskytnout spotřebitelům stravu živočišného původu, je výroba masa v laboratořích. Obvyklým argumentem proti takovému řešení je příliš vysoká cena takto vyrobených umělých potravin. To je není vše. Zaplatí i každý konzument, ne penězi – zdravím.

Nic se nemá přehánět. 4 věci, kde je radno umět pracovat s množstvím

08.04.2021 | Zdravý životní styl, novodobá mantra, hýbe světem. Běháme, cvičíme, snažíme se jíst zdravě. Běžnou stravu obohacujeme o nejrůznější výživové doplňky. Dbáme na dostatečné množství bílkovin, vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Naopak omezujeme sacharidy a tuky. Ale všeho moc škodí. Tušíte, co s vaším tělem udělá nadmíra jinak zdraví prospěšných látek?

Mouka není jenom bílá: Už jste zkoušeli tyto druhy?

07.04.2021 | Doba, kdy jste na pultech obchodů našli jen bílou mouku, je v nenávratnu. Dnes naopak můžete mít problém s orientací ve světě zcela nových či staro-nových druhů, které se postupně ucházejí o váš zájem. Kterou použít na koláč, co si počít s moukou ze sušeného kořene zvaného maniok a čím vyniká kokosová mouka?

Hrozí soumrak oblíbených farmářských trhů?

07.04.2021 | Ústavní soud by měl podle senátorů zrušit tři nařízení vlády, která zakazují pořádání farmářských trhů. Návrh podepsalo 57 senátorů ze všech frakcí včetně vládních. Podle nich je toto vládní opatření v rámci boje s koronavirem protiústavní a diskriminační. Oznámil to dnes iniciátor stížnosti Lukáš Wagenknecht (za Piráty).

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.