Zdravý životní styl

Není vám dobře po jídle? Na vině může být jedna z těchto věcí

04.06.2021 | Trávicí systém vypadá jednoduše. Ale jen podle učebnicových obrázků. Trávení po pravdě představuje soubor složitých procesů, které mimo jiné ovlivňují i zdánlivě nesourodé věci – například psychická kondice, pohybová aktivita nebo kvalita spánku. A jelikož je hladký průběh trávení jedním z předpokladů, jak tělu zajistit důležité živiny, nelze žádný ze zažívacích problémů přecházet a už vůbec ne pakliže je dlouhodobý.

Co má hezký obal, to je dobré: Jak nenechat děti na pospas marketingovému zmatku?

02.06.2021 | Kamion se sladkým kofeinovým nápojem, fialová kravička, barevná duha bonbonů, sladký méďa s čokoládou v bříšku… Mediální masáž nabírá na obrátkách a soustřeďuje se na děti – právě ty totiž často rozhodují o tom, co se bude nakupovat. Je to ovšem fér? Dětská reklama sice funguje už od 50. let, ale nyní se ocitáme na tenkém ledě reklamní etiky, kterou si, i když je do jisté míry regulována předpisy, může každý uchopit podle svého marketingového gusta.

Nutriční terapeutka o dětské stravě. Víte, co je okno imunologické tolerance?

24.05.2021 | Nemléčné příkrmy (komplementární strava) jsou další a důležitou složkou výživy kojenců a společně s mateřským mlékem tvoří dobrý základ zdravého růstu a vývoje. Kdy vlastně začít s prvním příkrmem?

Claudio La Carbonara: Ital o tom, jak se dívá na stravování Čechů

21.05.2021 | Claudio La Carbonara je ředitelem sítě prodejen La Formaggeria Gran Moravia, které se u Čechů těší velké oblibě. Jak ale vidí český jídelníček on sám, očima národa, kterému vévodí zdraví prospěšná středoevropská kuchyně.

Který olej kam aneb seznamte se s bodem zakouření

20.05.2021 | Vyznat se v široké nabídce olejů na trhu není vůbec jednoduché. Nevhodně zvolený olej přitom nemá vliv jen na chuť výsledného pokrmu, ale může ovlivnit naše zdraví, a to jak pozitivně, tak i negativně. Na co dát pozor, když vybíráme olej do salátu nebo na smažení?

Opravdu se musíme takzvaně odkyselovat?

17.05.2021 | Fenoménem současnosti je zdravý životní styl, což značí bezesporu dobrou myšlenku. Při volbě, jakou cestou se vydáme, bychom ale měli vzít v úvahu, že člověk je tvor vynalézavý, a být neustále ve střehu. Stále častěji se totiž setkáváme s nejrůznějšími výživovými doporučeními a směry se „zaručenými“ radami, jak si uchovat pevné zdraví, jak zhubnout atd.

Produkce bio potravin by měla stoupnout na 4 procenta

10.05.2021 | Spotřeba biopotravin v ČR by měla do roku 2027 stoupnout na čtyři procenta celkové spotřeby potravin a nápojů. Plánuje to ministerstvo zemědělství v akčním plánu rozvoje ekologického zemědělství, který v pondělí projedná vláda.

Zázvor: Lékař ostrý jako břitva a zmůže toho opravdu hodně

05.05.2021 | Dnes už vám odvar ze zázvoru, neadekvátně označovaný za zázvorový čaj, udělají v každé průměrné hospodě. Po zázvorovém pivu se ale stále ještě musíte pídit. A zase jako v případě „čaje“: není to pivo, ale limonáda. Nicméně pokud jde o kvalitně připravené nápoje, mívají takový říz, že by na nohy postavily i mrtvého. A právě taková je klíčová vlastnost zázvoru: stavět na nohy.

Nadváha a pitný režim. Dvě věci, které spolu souvisejí víc než si myslíte

03.05.2021 | S dodržením pitného režimu mají problém hlavně obézní lidé. Myslí si, že čím víc budou pít, tím víc budou zavodněni a víc budou mít otoky dolních končetin. ČTK to řekla lékařka Dita Pichlerová, která se na pražské OB klinice zabývá léčbou obezity.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.