Zaujalo nás

Odkud se berou plasty, které denně nevědomě jíme?

14.06.2019 | Patrně jste také zaznamenali včerejší výsledky studie, která říká, že každý z nás sní týdně mikroplasty o hmotnosti kreditní karty. Kde se ale berou a patříme snad mezi ohrožené skupiny?

Privátky BILLY porazily ve Volbě Spotřebitelů i ostřílené stálice

14.06.2019 | Společnost BILLA zabodovala v letošní anketě Volba spotřebitelů 2019, kde získala hned několik ocenění. Šest z nominovaných produktů napříč privátními řadami byly zvoleny novinkami roku 2019 v několika kategoriích, ocenění si odnesly výrobky privátních značek BILLA, BILLA Premium, Clever A FREE.

Jídlo před lety a nyní: Jak se změnilo menu Čechů?

13.06.2019 | Už v roce 1920 totiž začali českoslovenští statistici zaznamenávat, po jakém zboží je největší poptávka. Většině z nás asi nechybějí fronty na banány nebo poválečná potravinová krize, přesto bychom si z minulosti pár tipů mohli přenést i do současnosti – třeba snahu zužitkovat potraviny co nejvíce, vytvářet co nejméně odpadu nebo posílit nákup regionálních potravin.

Dánsko je chlebíčková velmoc. Smørrebrød se tu navíc zapíjí kořalkou

13.06.2019 | Mysleli jste si, že chlebíčky jsou doménou české kuchyně? Omyl! Tahle země si na nich "ujíždí" ještě daleko více! Najdete je opravdu na každém rohu a množství kombinací budete jen ztěží počítat na prstech jedné ruky.

Pesticidy v potravinách (a zbytečná panika okolo nich)

12.06.2019 | Pesticidy, tedy látky k hubení chorob rostlin a plevele, v potravinách téměř nejsou. Vychází to z četných kontrol. Z celé tisícovky kontrolovaných plodů nevyhoví jen necelé tři desítky.

Proč alespoň občas sáhnout po potravině s modrozeleným logem?

11.06.2019 | Modrozelené logo FAIRTRADE vídáme v obchodech stále častěji, a to na některých druzích kávy, čaje, čokolády, výjimkou ale není ani cukr, rýže nebo koření. Co tyto produkty liší od ostatních?

Analytici: Nejdražší brambory roku máme patrně za sebou

11.06.2019 | Květnové zrychlení růstu cen analytiky překvapilo. Nepočítali s tak výrazným růstem cen potravin, hlavně zeleniny. Brambory například meziročně zdražily o 88 procent a pivo kvůli cenám ječmene o 7,2 procenta. Vysoké ceny zemědělských výrobků jsou podle reakcí analytiků ovlivněny špatnou loňskou úrodou způsobenou suchem. Předpokládají, že vlna zdražování v dalších měsících opadne a druhá polovina roku bude klidnější. Očekávají návrat inflace ke dvěma procentům.

Bědujeme nad plýtváním, ale vyhazovat nepřestáváme

11.06.2019 | Třetina Čechů vyhazuje i nezkažené jídlo jen proto, že ho nakoupili moc nebo na něj už nemají chuť. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM). Většina lidí, téměř 90 procent, přitom plýtvání potravinami pokládá za problém. Důvodem pro snížení plýtvání by podle Čechů byla nejčastěji úspora peněz, ale podle většiny lidí i omezení ekologické zátěže.

Zkažené jídlo připraví o život na čtyři stovky lidí ročně: Jak eliminovat rizika?

10.06.2019 | Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) umírají na čtyři stovky lidí ročně na následky otravy zkaženými potravinami. Každý desátý obyvatel planety pak jednou ročně po konzumaci jídla znečištěného bakteriemi, viry, parazity či chemickými látkami onemocní.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont