Zaujalo nás

ZDANĚNÍ SLAZENÝCH NÁPOJŮ MŮŽE PŘINÉST VÍCE ŠKODY NEŽ UŽITKU

30.12.2023 | Snahy administrativně upravovat stravovací a pitné návyky ve prospěch zdraví v kombinaci s hledáním další zdrojů příjmů do státního rozpočtu – tak lze nejspíše charakterizovat dva hlavní důvody aktuálního úmyslu zdanit na tuzemském trhu prodávané slazené nápoje. Jenže – není to tak nějak nedomyšlené?

TOHLE NA PIZZE NECHCETE, ANEB TY NEJHRŮZNĚJŠÍ PŘÍSADY: JE LIBO HAD?

29.12.2023 | Itálie je na své národní jídlo, pizzu, obzvláště hrdá. Italové trvají na tom, že mají nejlepší kuchyni na světě a svou kulinářskou tradici jsou připraveni bránit. Pizzu s ananasem, která je oblíbena zejména ve Spojených státech, považují za skutečnou svatokrádež. Podle italského svazu zemědělců a výrobců potravin Coldiretti ale existují v zahraničí ještě odpornější přísady na pizzu, které se tento svaz rozhodl představit ve své galerií hrůz.

NEJDRAŽŠÍ KAKAO V HISTORII - UŽ BRZY VE VAŠICH OBCHODECH

28.12.2023 | Cena kakaa na komoditní burze v Londýně v letošním roce zaznamená zřejmě nejvyšší nárůst za více než tři desetiletí. Pro spotřebitele to mimo jiné znamená, že by se mohly dál zvyšovat ceny čokolády. Cena nejaktivnějšího termínového kontraktu od začátku roku stoupla o 72 procent, což je nejvíce od roku 1989. Směřuje k hodnotě více než 3500 liber (99.400 Kč) za tunu, uvedla dnes agentura Bloomberg. Zvýšila se i cena kontraktu v New Yorku, a to nejvíce za posledních 20 let.

OZNAČENÍ OLEJŮ EXTRA PANENSKÉ JAKO ZÁRUKY KVALITY? NE TAK ZHURTA...

28.12.2023 | Na český trh se dostávají olivové oleje, které nesou označení extra panenské, ale ve skutečnosti jde o nižší třídu kvality. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila porušení předpisů u dvou třetin vzorků, které kontrolovala. Výsledky zveřejnila na webu. Dovozci podle inspekce nejspíš podceňují schopnost českých dozorových orgánů hodnotit jakost olivových olejů.

HEREČKA BARBORA MOTTLOVÁ: PROČ JÍ ŘÍKALI VEPŘOVKA?

27.12.2023 | Okouzluje v divadle, pózuje před fotoaparáty, krásně zpívá a občas i moderuje. Má ale také nevídaný apetit – prý už od batolete. A i proto si od rodičů vysloužila přezdívku „vepřovka”.

CZ TEST VÁM PŘEJE KRÁSNÉ VÁNOČNÍ SVÁTKY

24.12.2023 | Hezké Vánoce ve zdraví, pohodě, lásce, klidu, míru a samozřejmě s dobrým jídlem

VÁNOČNÍ PRODEJ KAPRŮ PLNÝ OTÁZEK: PADLA NEJVYŠŠÍ POKUTA

23.12.2023 | Prodejci vánočních kaprů letos nahlásili Státní veterinární správě (SVS) téměř 3000 prodejních míst. Je to zhruba stejný počet jako loni. Novinářům to dnes řekli zástupci SVS při jedné z kontrol prodejních míst v centru Prahy. Veterinární inspektoři se u prodejců zaměřují na životní podmínky živých ryb nebo dodržování hygienických pravidel při jejich prodeji.

SVÁTEČNÍ POCHOUTKA ÚSTŘICE: Z ULICE NA STOLY SMETÁNKY

08.12.2023 | Opravdoví gurmáni na ně nedají dopustit. Jejich prvotní konzumace má v jejich kolébce, gastronomicky proslulé Francii, pomalu status složení gurmánské maturitní zkoušky. Ti největší francouzští fajnšmekři tvrdí, že se mají konzumovat jen v měsících, které obsahují v jejich rodném jazyce písmeno „r“. Kdo ale propadne jejich výtečné chuti dobře ví, že není měsíc, kdy by se ústřice nehodily. A zrovna ten poslední v roce se na svátečním stole obzvlášť vyjímají…

TAKIS: HODNĚ OSTRÝ FENOMÉN VÁLCUJE ŽÁKY ZÁKLADNÍCH I STŘEDNÍCH ŠKOL

07.12.2023 | Možná, že ani výrobci z Grupo Bimbo původně netušili, jaké šílenství odstartuje uvedení Takis – kukuřičných chipsů vybavených extra pálivou chutí, které jsou netradičně stočené do wrapu. V posledních letech jsou jejich výrobky synonymem pro raketu, která vystřelila strmě vzhůru a vzala s sebou doslova davy. Co se týče obchodního počinu, lze společnosti maximálně zatleskat, zbytek ale vyvolává značné pochyby.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.