Zaujalo nás

Nad vinicemi budou létat drony, vědci už je testují

28.02.2019 | Bezpilotní prostředky pomohou do budoucna moravským vinařstvím v boji s chorobami révy vinné. Konkrétně jde o padlí révy a choroby kmínku (ESCA). Jedná se patrně o první výzkum tohoto typu v České republice, který je dovedený až k možnostem praktického využití. Drony budou zjišťovat například teplotu porostu a stav vegetace. Získaná data budou vědci Mendelovy univerzity v Brně vyhodnocovat ve spolupráci s vinaři a firmou AQUA PROCON s.r.o. Projekty financují granty Technologické agentury České republiky částkou v celkové výši více než 20 milionů korun.

Umami: Příběh zrození páté chuti

27.02.2019 | Vedle sladké, slané, kyselé a hořké existuje ještě jedna – pátá chuť. Alespoň podle Japonců, kteří ji vymezili od stávající čtveřice. Nazvali ji umami, což v českém překladu vyjadřuje něco zvláštně lahodného.

Od května si doma dáme stejně kvalitní produkty jako v Německu.

26.02.2019 | Obaly stejné, o obsahu se to však říct nedá. Zboží, které bývalo určeno k distribuci na české pulty, většinou mělo trochu jiné složení, které bylo sice správně a pravdivě uvedeno na obale, nicméně produkt míval sníženou kvalitu. Některé obchodní řetězce se přihlásily k tomu, že nebudou podporovat dvojí kvalitu a potravinářská inspekce potvrzuje, že ty řetězce, které to slíbily, s tím problémy nemají. Nyní by to však měla ochránit ještě legislativa.

Jeden nákup, tisíc nebezpečných bakterií: Co na vás čeká na madle košíku?

25.02.2019 | Nejsou vidět, přesto jsou všude okolo nás. A kolikrát jsou jejich kolonie daleko zákeřnější než špinavé tričko řezníka nebo zašlé regály. Řeč je o bakteriích. Imunitní systém by nás měl před nimi ochránit. Na druhou stranu lehká výpomoc z naší strany a kapka obezřetnosti zajisté zvýší šance, že u nás nepropukne žádná bakteriální nákaza.

Za kolik si dáme biftek a najdeme jej vůbec v regálech?

22.02.2019 | Zdražení hovězího masa v obchodech by nemělo hrozit, možná se sníží nabídka. Na dotaz ČTK to dnes uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza v souvislosti s kauzou salmonel v polském hovězím mase a se zavedením mimořádných veterinárních opatření pro dovoz polského hovězího do ČR.

Fenomén prázdné lednice: Proč se 50 % Čechů dívá do chladničky častěji než na televizi?

21.02.2019 | Určitě to také znáte – přijdete k ledničce, po otevření do ní minutu zíráte, abyste ji následně opět zavřeli bez vyjmutí jakékoliv potraviny. Oč jde?

Když vy naše maso, tak my české pivo. Slova polského ministra vás minimálně překvapí

21.02.2019 | Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v souvislosti s kontrolami polského hovězího v ČR řekl, že jde o cílenou kampaň, jak poškodit polské potraviny - prý ze závisti ostatních zemí, že jejich export není tak dokonalý. Polské ministerstvo zemědělství chce na oplátku zavést kontroly i nám - posvítí si prý na zlatý mok.

Čím zapít Zelený čtvrtek? Přece zeleným pivem

20.02.2019 | Právě takové letos už po čtrnácté uvaří pivovar Starobrno. "Zelená" receptura jediného speciálu, který v největším jihomoravském pivovaru připravují, zahrnuje bylinný výluh obsahující mimo jiné kopřivu a likér, který pivu dodává zelenou barvu.

Místo lidí roboti: Hollandia už je zavádí

19.02.2019 | Mlékárna Hollandia v Karlových Varech začala s robotizací procesu vyskladnění svých výrobků, nahradila prvních deset pracovníků robotizovanými linkami. Linky se nacházejí v centrálním logistickém skladu a jejich hodinový výkon umožňuje zabezpečit 12 až 15 palet produktů.

Březnový CZ TEST je tady!!!

A s ním i souhrn aktuálního dění ze světa potravin! Jsou snad ryby plné toxinů, proč nechat dršťkovou raději v obchodě otrlejším a proč sojové mléko nikdy nenahradí to kravské? Nejen tyto informace najdete objektivně podané jen u nás, a to ve spolupráci s odborníky z Potravinářské komory ČR!