Zaujalo nás

Cocktail international odstartuje sezónu

06.08.2015 | Spirit bar přiveze do Brna světové barmany a pod názvem Cocktail international se uskuteční druhý ročník festivalu míchaných drinků, který návštěvníky provede historií cocktailové kultury. Celkem 9 barů a než osmdesát cocktailů, které ovlivnily svět mixologie, a přes 20 nadšených barmanů se zkušenostmi z nejrůznějších koutů světa opanují prostor Janáčkova divadla v pátek 4. září.

Které potraviny dělají nafouklé břicho?

03.08.2015 | Studie prezentovaná nejprve na Digestive Disease Week ve Washingtonu navíc ukázala, že se bolesti břicha již po jednom měsíci stravy bez fermentujících potravin zmírňují o 40 %.

Hlásit živočišné výrobků z dovozu stačí den předem

03.08.2015 | Lhůta pro hlášení dovozů potravin živočišného původu před příchodem zboží se ode 1.8. zkracuje ze dvou na jeden den. Nahlašovací povinnost se tak sjednocuje s rostlinnými výrobky. Vyplývá to z rozhodnutí vlády, které začalo platit.

Přes 40 % obchodníků chybně označilo nebalené potraviny

03.08.2015 | Jednalo se zejména o absenci jména výrobce potraviny a adresy sídla, informací o látkách vyvolávajících alergie a informací o datu použitelnosti.

Místo úschovy zmraženého masa by stát mohl mít v zásobě dobytek

31.07.2015 | V budoucnu by mohla živá zvířata nahradit až třetinu hovězího masa ve státních skladech. Třetina by mohla být v podobě konzerv a třetina v podobě mraženého masa.

Inspekce kvůli hygieně uzavřela již 140 provozoven

31.07.2015 | V letošním roce Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela již 140 provozoven. Z tohoto počtu je 96 provozoven společného stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice apod. – kde inspekce získala kompetenci k výkonu kontroly až 1. ledna tohoto roku.

Spotřebitelé snáze poznají české zboží

29.07.2015 | Logem s českou vlajkou a nápisem „Česká potravina“ nebo slovy „Česká potravina“ si budou moci dobrovolně označit výrobky potravináři, pokud splní dvě základní podmínky, jde o místo výroby v České republice a stanovený podíl českých surovin, jak je stanoví novela zákona o potravinách.

Značku Regionální potravina získalo letos 107 výrobků

29.07.2015 | Značku mohou získat pouze malí a střední producenti, jejichž podnik může mít maximálně 250 zaměstnanců.

SZPI varovala před přípravky z internetu

27.07.2015 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala varování před přípravky, které slibují léčivé účinky, ve skutečnosti ale mohou být nebezpečné. Prostřednictvím internetu a sociálních sítích je lze získat pod označením Mineral Miracle Supplement a Chlorine Dioxide Solution.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.