Zaujalo nás

20 let budování liberálního podnikatelského prostředí nese ovoce

27.06.2010 | Svaz obchodu a cestovního ruchu slaví 20 let od svého založení. Je druhým největším zaměstnavatelským uskupením v zemi, zastupuje více než šest tisíc podnikatelských subjektů vytvářejících téměř půl milionu podnikatelských příležitostí.

Kdo chce med mít, tak si ho vždycky najde

23.06.2010 | Po letošním studeném a mokrém jaru, kdy do květů pršelo a včelstva jsou poměrně slabá, se zdá, že snůška medu nemusí být tak velká, jak by si mnozí přáli. Podobné úvahy ale zaznívají téměř každoročně a vždy se na milovníky medu dostane.

Nový trik v obchodech, jak zlevnit potraviny

22.06.2010 | Mile vás překvapí nižší cenovka u vašeho oblíbeného jogurtu? Do košíku přihodíte o dvě čokoládové tyčinky víc, protože stojí míň než obvykle? Stejně se zachováte u regálu s pečivem? Ale pozor! Zboží vypadá jako levnější, ve skutečnosti je jen v menším balení.

Spotřeba hovězího masa je v ČR nejnižší z celé EU

22.06.2010 | Spotřeba hovězího a telecího masa je v Česku nejnižší ze všech zemí Evropské unie, vyplývá z připravované Zprávy o stavu Českého zemědělství.

Bezlepkové potraviny podraží

20.06.2010 | Na bezlepkových potravinách jsou závislí lidé, kteří trpí celiakií. Jejich mezinárodní organizace prosazuje jednotné značení bezlepkových potravin. A chce také zavést licence a vybírat pak procenta z prodeje. Podle výrobců by to ale znamenalo zdražení a omezení výroby těchto potravin.

Český chléb je pořád dobrý

27.05.2010 | Na stránkách Hospodářských novin a v jejich magazínu Víkend dne 14. 5. byly publikovány redaktorkou Petrou Pospěchovou články signalizující „Konec českého chleba“. Je krajně neobvyklé, aby tak vysoce odborné téma, jako je technologický způsob výroby a kvalitu chleba hodnotil laik, prakticky bez jakýchkoliv teoretických a praktických zkušeností.

Špekáčky jsou s námi více než sto let

13.06.2009 | Nejstarší údaje o masných výrobcích plněných do přírodních obalů, střev zvířat se zachovaly přibližně z roku 500 před naším letopočtem. Název salám pochází z italského „salami“ podle kyperského města Salamis, které bylo rozbořeno před více než dvěma tisíci lety, a slovo klobása vzniklo z hebrejského „kolbasar“, což znamenalo veškeré maso na trhu. Výroba jakýchsi klobás a jaternic je připisována starým Římanům, kteří již znali konzervaci masa solí, což byl důležitý předpoklad pro technologii výroby primitivních masných výrobků.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont