Zaujalo nás

Na francouzských vinicích je nejteplejší počasí od 14. století

30.08.2019 | V důsledku horkého a suchého počasí v posledních letech hrozny na burgundských vinicích dozrávají v nynější době nejrychleji za posledních téměř sedm století. Extrémní počasí, které dnes mohou považovat za normální lidé mladší 30 let, nemá v historii obdoby. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří zkoumali údaje o teplotě a sklizni hroznů zpětně až do roku 1354. Tedy do doby, kdy se Evropa vzpamatovala ze smrtící pandemie moru.

Tesco online se rozšiřuje do dalších měst: Propukne to 4. září

30.08.2019 | Internetový obchod řetězce Tesco začne od 4. září rozvážet zboží do Prostějova, Olomouce, Přerova a okolí. Služba Online nákupy bude nově dostupná až 300 000 obyvatelům z Hané, sdělil mluvčí řetězce Václav Koukolíček.

Kvalitní mražený krém poznáte už podle obalu: Všímejte si těchto indícií

29.08.2019 | Poznat, že je zmrzlina vyrobená z kvalitních surovin, a ne z laciných chemických náhražek můžete už v obchodě. Stačí, když si pořádně prostudujete etiketu. Na co se zaměřit?

Mohou roboti ovládnout celý svět gastronomie?

28.08.2019 | Technologie kráčí mílovými kroky kupředu. Roboti operují srdce, získávají lidskou podobu i práva, řídí taxíky. Svět gastronomie rozhodně není pozadu. I tak se ale zdá, že situace, kdyby kuchaři sundávali rondon a přenechali svou práci humanoidnímu kolegovi, je stále ještě sci-fi.

Češi jsou pro zpřísnění parametrů pro kvalitu potravin

27.08.2019 | Naprostá většina (97 procent) českých spotřebitelů chce, aby se zpřísnily kvalitativní parametry pro prodávané potraviny. Se zpřísněním, i kdyby to znamenalo omezení dovozu levných potravin, souhlasí 91 procent lidí. Ukázal to červnový průzkum veřejného mínění, který dnes na tiskové konferenci zveřejnil ředitel Sdružení českých spotřebitelů (SČS) Viktor Vodička

Ceny potravin rostou: Za co si připlatíme?

26.08.2019 | Cibule stojí v obchodech dvojnásobek než loni, o více než polovinu zdražily květák, brambory a zelí. Kromě zeleniny ale spotřebitelé platí více také za vepřové maso, pečivo a těstoviny.

Proč nás někdy po studeném bolí hlava?

26.08.2019 | Také se vám někdy stává, že polknete zmrzlinu nebo ledovou limonádu a celou hlavou vám projede ostrá bolest? Prezidentka Francouzské společnosti pro studium migrén a bolestí hlavy (SFEMC) neuroložka Anne Ducrosová a doktor neurolog Dominique Valade nyní objasnili, proč se to děje.

V Hradišti budou Slovácké slavnosti vína a otevřených památek

23.08.2019 | Uherské Hradiště se připravuje na Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, které se uskuteční 7. a 8. září. Půjde již o 17. ročník, akci tradičně navštěvují desetitisíce lidí. Představí se folklorní soubory, vinaři, hudební a taneční tělesa i řemeslníci. Své brány otevřou památky, včetně těch, které jsou v průběhu roku běžně uzavřeny.

Veterináři našli při kontrole bio vajec zakázaný insekticid DDT

23.08.2019 | Veterináři zjistili při mimořádné kontrolní akci bio produktů u jihočeského producenta ekologických vajec zbytky toxického insekticidu DDT. Tento přípravek proti škodlivému hmyzu je už od 70. let zakázán.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.