Zaujalo nás

Lihovarníci chtějí vyšší daně na veškerý alkohol, nejen lihoviny

01.10.2019 | Unie výrobců a dovozců lihovin ČR navrhuje, aby se spotřební daň na lihoviny zvýšila od příštího roku místo navrhovaných 13,5 procenta maximálně o 5,2 procenta. Sazba by se podle ní měla navíc zvýšit až od dubna nikoli od ledna, jak navrhuje vláda.

Lekce houboznalství: Na tyto mýty s klidným srdcem zapomeňte

01.10.2019 | Češi jsou prý národem houbařů. Měřeno počtem lidí, kteří každoročně a opakovaně do lesa na houby vyráží, je to nepochybně pravda. Měřeno znalostmi většiny populace o houbách to tak docela neplatí. Na co si tedy dávat pozor?

První "rande" se šneky: Víc než 70 % lidí jim propadne. Zkusíte je také?

30.09.2019 | Okusit šnečí maso chce notnou dávku odvahy nebo minimálně kus zvědavosti. Ale… vyplatí se. Je totiž dost možné, že mu propadnete…

Privátní značky vstávají z popela. Kvalita produktů šla prudce nahoru

25.09.2019 | Potravinářský řetězec Kaufland dnes uvedl na trh novou vlastní značku K-Jarmark. Zaměřuje se na české výrobky a dodavatele, jejichž provozovny sídlí na území České republiky.

Ode dneška teče v Plzni pivo proudem: Začíná festival minipivovarů

20.09.2019 | Pokud ještě nemáte plány na dnešní nebo zítřejší večer, zajděte na festival Slunce ve skle. V Pivovarském dvoře v Černicích na vás bude čekat 68 nejmenších českých výrobců, kteří představí přes 240 značek českých a moravských piv.

Sojové maso a vegetariánský burger jako klamání spotřebitele

19.09.2019 | Jedním ze způsobů klamání spotřebitele, o němž se v naší zemi na rozdíl od dvojí kvality potravin téměř nemluví (přestože zahrnuje celé rozsáhlé skupiny potravinářských produktů), je označování výrobků rostlinného původu názvy potravin původu živočišného. Třeba „sojové maso“ nebo „vegetariánský burger“. Takové pojmy jsou ale v rozporu s platnou evropskou legislativou.

Klasický čaj už netáhne, svět dává zelenou zelenému prášku matcha

16.09.2019 | Zmrzliny, sladkosti či čokoláda s matchou: tento prášek ze zářivě zeleného čaje ovládá trh 21. století. Jak se dostal do Evropy a co na něm všichni tak obdivují?

V Praze se opět našly chyby při čtvrtině kontrol farmářských trhů

16.09.2019 | Veterináři letos zatím provedli v Praze 53 kontrol na 14 farmářských trzích, pochybení zjistili ve 26 procentech kontrol. Loni byly chyby u 24 procent kontrolovaných stánků, sdělil za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Příroda nám není lhostejná, chceme zálohy na "petky"!

13.09.2019 | Tři čtvrtiny Čechů chtějí zálohovat PET lahve i s vědomím, že by je museli skladovat nezmačkané. Vyplývá to ze dvou průzkumů, které pro iniciativu Zálohujme zpracovaly agentury Kantar TNS a Ipsos.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.