Zaujalo nás

EU a Čína se dohodly na ochraně stovky místních produktů

06.11.2019 | Evropská unie se s Čínou dohodla na ochraně stovky potravinářských a zemědělských produktů typických pro jednotlivé země. Informovala o tom dnes Evropská komise.

Farmářské trhy v Praze pokračují i v listopadu a prosinci

05.11.2019 | Zajít na farmářské trhy mohou lidé v Praze přes klesající teploty i v listopadu a prosinci. Některé trhy budou fungovat celý advent, na Náplavce se uskuteční ještě 28. prosince předsilvestrovský trh.

Soutěž Vinařství roku oznámila své finalisty, rozhodne se v lednu

05.11.2019 | Odborná porota vybrala devět finalistů, kteří budou bojovat o titul v desátém ročníku prestižní vinařské soutěže Vinařství roku. O titul pro absolutního vítěze se utkají tři malá, tři střední a tři velká vinařství.

Odborář kritizuje fond, že povolil dřívější otevření mladého vína

04.11.2019 | Předseda zemědělských odborů Bohumír Dufek kritizuje Vinařský fond ČR za to, že povolil otevření svatomartinských vín už 8. listopadu, aby se mohla pít o víkendu před pondělním svátkem svatého Martina. Rozhodnutí rady fondu je podle něj nevysvětlitelné, nedovede si představit, že by se kvůli skupině podnikatelů přesouvaly jiné svátky nebo tradice, například oslavy 28. října nebo 17. listopadu.

Maso po datu spotřeby, porušení teplotního řetězce a nesrovnalosti v dokumentech aneb Zprávy z pražských trhů

01.11.2019 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) od ledna do září na farmářských trzích v Praze zaznamenali 29 procent kontrol se závadami. Za celý loňský rok to bylo 24 procent.

Výzkum: Lidé ze sídlišť vyhodí do popelnice 33 kg potravin ročně

31.10.2019 | Lidé na sídlištích vyhodí do popelnice průměrně 33 kilogramů potravin ročně. Vyplývá to z prvních výsledků, které získali výzkumníci z Mendelovy univerzity v Brně. Je to výrazně více, než lidé odhadovali v dotazníku, v něm uvedli mírně přes čtyři kilogramy, řekla dnes na tiskové konferenci vedoucí projektu Lea Kubíčková z Ústavu marketingu a obchodu.

Každá whisky má svůj příběh, říká Zdeněk Kortiš

30.10.2019 | Whisky není pouze alkohol, ale odkaz lidského umu, který se předává z generace na generaci. Od destilatérů, přes blendery (míchače), až po bednáře. Navíc příběhy whisky jsou opravdu krásné. A když si o nich povídáte s majitelem baru The Black Stuff a ambasadorem značky Chivas Regal Zdeňkem Kortišem, přijdete jí rychle na chuť...

Kosmonauti by si mohli vyrábět jídlo z vlastního biologického odpadu

29.10.2019 | Asi málokdo by očekával, že se v kosmické lodi bude stravovat jako v michelinské restauraci. Ale směr, kterým se vesmírná gastronomie ubírá, začíná být opravdu extrémní. Po nutnosti recyklovat moč na pitnou vodu se zdá, že k užitku přijde i pevnější část lidského odpadního systému.

Sháníte něco speciálního na pracovní vánoční večírek? Pozvětě asi Alkoholickou laboratoř!

25.10.2019 | Mít laboratoř je lákavé. O to víc, když máte laboratoř alkoholickou. Jak ideátora Viktora Gleicha napadlo otevřít si ojedinělý koncept a kde můžete jeho umění vidět?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.