Zaujalo nás

San Francisco International Wine and Spirits Competition: Naši vinaři dokázali "nemožné"...

20.11.2019 | Nejslavnější a nejvýznamnější z amerických soutěží vín, tradiční San Francisco International Wine and Spirits Competition, se stala dějištěm senzace: Vína moravských vinařů vyhrála v šesti kategoriích této soutěže.

Rok 1989 a současnost: Jak dlouhoi vyděláváme na banány nebo pomeranče?

18.11.2019 | Zatímco před listopadem 1989 pracoval obyvatel ČSSR s průměrným platem 55 minut, aby si mohl koupit kilogram banánů, dnes na to stačí průměrnému českému zaměstnanci jen 7 minut. Na kilogram pomerančů jsme před sametovou revolucí pracovali 45 minut, v současnosti je to jen 8 minut.

V Indonésii se vyrábí tofu plné rakovinotvorných dioxinů

15.11.2019 | V indonéském městečku Tropodo na východě Jávy se vyrábí ve 30 vývařovnách tofu, které je hojně konzumovanou místní potravinou a dobrým zdrojem bílkovin. Jako palivo kuchyně používají plast pečlivě vytříděný v USA a dovezený do Indonésie. Do ovzduší, ale také do potravinového řetězce, se dostávají nebezpečné jedy, k nimž patří i rakovinotvorný dioxin.

Žádná brčka, žádná nerecyklovatelná víčka: McDonald's bude téměř bez plastů

14.11.2019 | Společnost McDonald's uvádí na trh inovativní platformu „Better M“, která představí řešení pro balení a recyklaci a jejich zkušební uvedení u zákazníků po celé Evropě

Vědci vymysleli přístroj, který změří čerstvost piva v terénu

13.11.2019 | S touto otázkou se nedávno obrátili pivovarníci na vědce z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. a Mendelovy univerzity v Brně. Propojením jejich know-how vznikla unikátní, přesto jednoduchá, rychlá a navíc i levná metoda, kterou lze měřit čerstvost piva přímo v terénu.

Pro dosažení uhlíkové neutrality není nutné snižovat výrobu, říká Roberto Brazzale

13.11.2019 | Skupina Brazzale představila prvenství v dosažení uhlíkové neutrality. Díky 1,5 milionu vzrostlých stromů vysázených kvůli znovuzalesnění vlastních pastvin v Brazílii, dosáhla skupina uhlíkové neutrality všech svých aktivit v Itálii, České republice, Brazílii a Číně.

Kupujete vánoční cukroví z obchodu? Zkontrolujte si jeho minimální trvanlivost!

12.11.2019 | Jednou z tradičních složek vánočního menu je vánoční cukroví, byť tradice některých dnes běžně vyráběných nebo kupovaných druhů kupodivu není zas tak dlouhá. Ještě počátkem minulého století se k výrobě cukroví používaly jiné suroviny než dnes, jednak levnější a jednak dostupnější.

Stravenkový ráj? Jak pro koho

12.11.2019 | Stravenky se rády uvádějí na seznam benefitů u nabídek práce. Vzhledem k omezování jejich využití ale začaly ztrácet na atraktivitě – a to nejen pro zaměstnance. Kvůli dlouhé návratnosti finančního vkladu a vysokým provizím zprostředkovateli už nevyhovují ani většině zaměstnavatelů.

Ochutnejte víc než obyčejný ležák, víme, kam si zaskočit na vítězná piva

11.11.2019 | Doba, kdy dominovaly ležáky, je pryč, za posledních deset až 15 let se situace v ČR i jinde změnila, roste i počet pivovarů. Aktuální je podle něj trend kyselých piv.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.