Zaujalo nás

Tradiční dražba obřích tuňáků: Letos se ryba prodala za 400 milionů

06.01.2020 | Na tradiční novoroční aukci ryb se v Tokiu prodal 276 kilogramů vážící tuňák za 193 milionů jenů (přes 40 milionů Kč). Šlo o druhou nejvyšší částku, za níž kdy byla ryba na této akci vydražena, loni se téměř stejně velký tuňák prodal za 334 milionů jenů.

Máte doma přebytky cukroví, které nesníte? Můžete je darovat!

03.01.2020 | Společnost Nesnězeno sbírá v Brně a v Praze cukroví, které zbylo lidem z Vánoc. Potom ho předá například dětským domovům nebo domovům pro seniory.

Nebodují jen cibetky, v JAR vyrábějí speciální gin se sloním trusem

02.01.2020 | Jihoafrický gin Indlovu Gin se může pochlubit velmi speciální přísadou, kterou je sloní trus. Tvůrci nápoje, Les a Paula Ansleyovi, tvrdí, že to není žádný trik. Nápad dostali před rokem poté, co zjistili, že sloni jedí různé druhy ovoce a rostlin a stráví jich méně než třetinu, uvedla agentura AP.

Čaj vedle cibule a banán v lednici?

02.01.2020 | Pokaždé, když přijdeme domů s nákupem, ho musíme někam uložit. Část ho dáme do mrazáku, část do lednice. Některé potraviny přijdou do spižírny a ten, kdo má štěstí, může něco uložit třeba i do sklepa.

Zdravě jíst bylo druhým nejčastějším předsevzetím na rok 2020

01.01.2020 | Více než polovina Čechů nepovažuje novoroční předsevzetí za důležitá pro realizaci dlouhodobých plánů. Zároveň však 34 % z nich přiznává, že jim většinou předsevzetí vydrží jen pár dní. Ukazuje to průzkum agentury Rondo Data.

Alkohol i bez občanky? Pro některé prodejce žádný problém!

30.12.2019 | Zákaz prodeje alkoholu mladistvým stále ještě není samozřejmostí. Inspekce odhalila porušení zákona hned ve 132 případech.

Žvýkačka má zítra narozeniny! Bude jí 150 let

27.12.2019 | Také vzpomínáte na svou první žvýkačku? Tu jsme si přece všichni šetřili a brali ji s sebou jen v případě, že bylo potřeba udělat sakra velký dojem. Zboží, které se k nám dlouho nedostávalo, je teď už samozřejmostí, žvýkačky míváme při sobě téměř neustále. Víte, že ta první opravdová "se narodila" už před 150 lety?

Co nám neuniklo před svátky

21.12.2019 | Monitorujeme pro vás zajímavosti z celého světa a toto nám neuniklo před Vánocemi. Víte, proč psovi nedávat poklady z adventního kalendáře, nebo kde se o Štrědrovečerní večeři dekoruje stůl pavím peřím?

Proč sekt stále roztomile nazýváme šampaňským?

18.12.2019 | Většina z nás si bez šampaňského neumí představit žádnou oslavu narozenin, málokdo z nás ale ví, že názvem Champagne se smí označovat pouze šumivé víno pocházející z francouzské oblasti Champagne Ardenne, která se nachází asi 100 km východně od Paříže.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.