Zaujalo nás

Výroba je plynulá, problém by mohl nastat ale u dovozu obalových materiálů, říká prezidentka PK ČR

01.04.2020 | Měsíc po prvním výskytu koronaviru v ČR výroba potravin pokračuje, řekla ČTK prezidentka potravinářské komory Dana Večeřová. Výrobci podle ní ale nyní potřebují oddech. Surovin je zatím dostatek, i když si výrobci potravin začínají stěžovat na cenu dovozů s ohledem na kurz eura, dodala.

Do testování na nový koronavirus se zapojily také státní veterinární ústavy

01.04.2020 | Do boje proti pandemii virové choroby COVID – 19 se aktivně přidaly také státní veterinární ústavy (SVÚ). Laboratoř SVÚ Jihlava se již před týdnem plně zapojila do testování vzorků v Kraji Vysočina, kde do té doby chyběla laboratoř pro tento účel. Kapacity vytížených laboratoří v hlavním městě by mohl v brzké době posílit také SVÚ Praha. Olomoucký SVÚ pak zdarma zapůjčil genetické laboratoři Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie sofistikovaný přístroj, který genetická laboratoř využije k testování vzorků na nový koronavirus.

Jihočeští zemědělci dnes převzali přes 2000 litrů dezinfekce

31.03.2020 | Jihočeská agrární komora předala dnes v Českých Budějovicích zemědělcům přes 2000 litrů dezinfekce, kterou se jí podařilo zajistit s českobudějovickým Výstavištěm. Na komoru se s požadavky obrátilo 308 zemědělských podniků, přes ministerstvo zemědělství se podařilo zatím zajistit 14 000 roušek a další stovky od dobrovolníků.

Sůl v pivu, sádra v mouce: Jak vypadalo šizeníčko za císaře pána?

31.03.2020 | Snahy obohatit se na úkor zákazníka jsou tak staré jako obchod s potravinami sám. Spotřebitelé vždy museli být jako ostříži, pokud si domů chtěli přinést kvalitní potraviny, namastit kapsy si na nich většinou chtěl pekař, mlékař, trhovec i hostinský.

Veterináři varují před šířením afrického moru prasat: Polsko, Maďarsko nebo Slovensko již ohlásilo první případy

30.03.2020 | Téměř všechna pozornost společnosti se v současné době soustředí na snahy o zpomalení šíření infekce COVID-19 a s tím spojenou ochranu zdraví lidí, což je zcela pochopitelné. Neznamená to však, že by ostatní nebezpečné nákazy hrozily menší měrou. To platí v plné míře i pro hospodářská zvířata a rizika, která plynou z možného zavlečení a šíření nebezpečných nákaz do chovů v České republice.

Obchodní řetězce vyplatí zaměstnancům mimořádné odměny

30.03.2020 | Obchodní řetězce vyplatí zaměstnancům mimořádné odměny. Kaufland například dá zaměstnancům v březnové výplatě za práci v současných mimořádných podmínkách až 4000 korun hrubého. Dostanou to provozní pracovníci v prodejnách, logistických centrech i masozávodě.

"Smrskflace" versus snaha výrobců potraviny vylepšit: Kde je pravda?

27.03.2020 | Smrskflace. Mluví se o ní jako o fenoménu a díky nešťastné medializaci, která naráží na to, že je český spotřebitel ošizen, má i nechvalnou pověst. Zmenšování balení a úprava receptur má ale svoje opodstatněné důvody. Jedním z nich jsou navyšující se ceny vstupních surovin, dále jsou tu inovace, díky kterým si kupujeme zase o něco lepší výrobek.

Hrozí Evropě nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny?

27.03.2020 | V Evropě bude čím dál větší nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, varují dodavatelé. Pandemie nemoci COVID-19 brání v dopravě zemědělských produktů a lidí, kteří je sklízejí. Vlády se snaží nedostatku předejít různými způsoby - zavedením "zeleného pruhu", aby se tyto produkty nezdržovaly na unijních hranicích, zajišťováním pracovní síly pro sklizeň a zvolňováním pravidel pro cestování migrujících pracovníků.

Mattoni testuje mobilní prodej vody

26.03.2020 | Výrobce minerálních vod Mattoni 1873 zkouší v Praze mobilní prodej nápojů. Reaguje tak na koronavirovou krizi a opatření proti šíření nákazy. Prodej firmě klesl zejména v hotelech a kvůli uzavřeným restauracím a kavárnám. ČTK to sdělila PR manažerka společnosti Andrea Brožová.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.