Zaujalo nás

ČAJ JAKO OZDRAVNÝ RITUÁL I HŘÍČKA NÁHODY + PŘEHLED DRUHŮ

22.02.2024 | Jaký je neoblíbenější nápoj světa, pokud pomineme vodu? Není to káva, ale čaj. Černý, zelený, sypaný nebo v pytlíčcích – čaj má mnoho podob a tu svou oblíbenou si vybere asi každý. Pokud v jednotlivých druzích tak trochu tápete anebo si nejste jisti, jak si čaj vychutnat naplno, přinášíme vám několik rad a tipů.

JDEME NA JEDNO - PROTOŽE NA DVĚ UŽ NEMÁME ANEB KAM AŽ POLETÍ CENA PIVA?

21.02.2024 | Pověstná věta „jdeme na jedno“ teprve začíná nabývat reálných rozměrů, a to vzhledem k ceně půllitru, která se přehoupla přes hranici sedmdesáti korun. Vyšší sazba DPH sice nenahrává do karet majitelům restaurací, zvlášť těch malých, pro které může být likvidační, i přes silné hlasy odpůrců však může mít zdražení piva ve finále pozitivní přínos.

ACAI BERRY A ZÁZRAKY NA POČKÁNÍ - NE, NEČEKEJTE JE

19.02.2024 | Málokterá snídaně zaplavila v posledních letech sociální sítě stejně jako acai bowl. Načančaná a na fotku nepochybně líbivá miska plná fialové kaše, doplněná o barevné druhy ovoce, ořechy a semínka. Jejím základem je acai berry, plodina, která se pyšní přívlastkem superpotraviny a vyvolává dojem, že se bez její konzumace tělo v žádném případě neobejde. Jenže co když je to trochu jinak?

CO OVLIVŇUJE NUTRIČNÍ PŘÍNOS MOUKY? JEN OBILÍ TO NENÍ

08.02.2024 | Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

TROUFNETE SI FLAMBOVAT (A VÍTE, ŽE TAK SNÍŽÍTE KALORICKOU HODNOTU POKRMU)?

06.02.2024 | Flambování dnes využívá řada dobrých podniků jako přidanou hodnotu servírování některých pokrmů. Není to ale jen hezká podívaná, co finálnímu jídlu dodá punc jedinečnosti. Reakce alkoholu a plamenu mu snižuje i kalorickou hodnotu a dodává zcela unikátní chuťový rozměr.

VÝROBCI A PRODEJCI SE POLEPŠILI? VETERINÁŘI ULOŽILI MÉNĚ POKUT

01.02.2024 | Státní veterinární správa (SVS) loni uložila pokuty v celkové výši 25,8 milionu korun, proti roku 2022 to bylo o 1,4 milionu korun méně. Na dnešní tiskové konferenci v Praze to novinářům řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

VINAŘI: NA VÍNO JEDNOTNÁ SAZBA DPH PRO CELOU UNII

01.02.2024 | Tuzemští vinaři chtějí, aby v Evropské unii platila jednotná pravidla pro spotřební daně u tichých vín. Svaz vinařů se proto rozhodl otevřeným dopisem oslovit Evropskou komisi se žádostí o otevření dialogu o budoucnosti vinařství v EU.

NEJASNÝ PŮVOD MEDU A DŽUSŮ? VČERA MU ODZVONILO!

31.01.2024 | Evropská unie se v noci na dnešek shodla na přísnějších pravidlech pro označování medu, marmelád a džusů. Vedlo ji k tomu zjištění, že téměř polovina medů dovážených do EU má nejasný původ či nevalnou kvalitu kvůli přidanému cukru.

POHÁDKA O LEVNĚJŠÍCH POTRAVINÁCH V ÚNORU SKONČÍ: PROČ?

30.01.2024 | Pohled na nové cenovky potravin vyvolává dojem, zda jsme se neocitli zpátky v minulém století. Do hry totiž vstoupily zpátky haléře, které mají spotřebiteli názorně lépe přiblížit výši slev položek po daňovém zvýhodnění z patnácti na dvanáct procent. A ačkoli má běžný zákazník více práce se sčítáním desetinných čísel, ve finále patrně od začátku roku na každém nákupu nic moc neušetří. Ovšem nic prý netrvá věčně a na „hurá“ je ještě brzy.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.