Testovali jsme pro Vás

Jak jsme na tom s kvalitou medu?

27.10.2018 | Med je sice studený, při jeho koupi se ale můžete pořádně spálit. Už několik let se totiž drží v první trojici těch nejfalšovanějších potravin. A přestože kontroly jsou stále přísnější a častější, Státní zemědělská a potravinářská inspekce každoročně odhalí několik alarmujících případů.

Ležáky leží nad průměrem

24.09.2018 | Přestože celková spotřeba piva u nás oproti letům minulým mírně klesla asi o deset piv na hlavu, stále patříme k jedněm z jeho největších konzumentů.

Tradiční pomazánková si drží jméno

20.08.2018 | Nikdo mu neřekne jinak než pomazánkové máslo a tradiční pomazánkové, jak zní správně nyní oficiální název pro produkt, zní pro mnoho spotřebitelů jako slovní hříčka. A i když rozhodnutí Evropského soudu o změně pojmenování pomazánko¬vého másla považuje za nešťastný i mnoho odborníků, na oblibě produktu samot¬ného to nic nezměnilo. Nyní se navíc potvrdilo, že se nezměnilo nic ani u výrobců a i ti zůstali věrni kvalitním ingrediencím a použití živočišných tuků.

Sladké pečivo si vede lépe

28.07.2018 | Mlsání se občas nevyhne nikdo z nás, navíc se týká i pře¬vážné části dětské populace. Zejména v těchto případech je na místě šťastná ruka při výběru. Jak je na tom trvanlivé pečivo s kvalitou a s obsahem diskutovaného akryla¬midu? Podívejte se, jak dopadlo testování, kte-rému jsme podrobili sladké i slané výrobky

Kvalitní špekáčky nebo buřtíkové „podvody“?

02.07.2018 | Opravdové špekáčky jsou známé více než 100 let. O mnoho kratší dobu pak jejich „nevlastní bráškové“ označení jako opékáček, buřt, buřtík, táboráček či drůbeží špekáček. Proč nemají nic společného a na co koukat, aby z táborákové pohody nezbyly jen neuspokojený žaludek a oči pro pláč, jsme zjišťovali ve společném testu časopisu CZ TEST a Státního zemědělského intervenčního fondu.

Jemné pečivo můžeme snídat bez rizika

24.05.2018 | Jemné pečivo, podobně jako chléb a běžné pečivo, konzumujeme prakticky denně, proto považujeme za důležité podat spotřebitelům objektivní informace o možném výskytu a obsahu akrylamidu v této skupině potravin. Tímto uzavíráme sérii zaměřenou na rizikové potraviny z hlediska přítomnosti tohoto procesního kontaminantu a musíme uznat, že lepší zprávu jsme si nakonec ani nemohli přát.

Snídaňové cereálie: ano či ne?

27.04.2018 | Sortiment snídaňových cereálií je bohatý. Liší se designem, chutí i velikostí balení. Odlišná je také charakteristika výrobků, zvláště pak výživová hodnota a senzorické znaky. Výrobky jsou určeny především třem nejdůležitějším skupinám populace – dětem, konzumentům hledajícím rychlou snídani, ale i těm dbajícím na zdravou stravu.

Test běžného pečiva: Anglický rohlík jako jasný vítěz

18.03.2018 | Jak už bylo zmíněno na jiném místě tohoto časopisu, procesní kontaminanty jsou v poslední době velmi diskutovaným tématem. Vzhledem k možnému zdravotnímu riziku souvisejícímu s příjmem jednoho z nich, akrylamidu, vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučení související s jeho minimalizací. Již delší dobu se s odbornými pracovníky tedy zabýváme sledováním jeho hodnot v jednotlivých potravinách (v minulém čísle jsme jej zkoumali u káv). Tentokrát jsme se zaměřili na pečivo, které jsme podrobili nejen chemické analýze, ale tradičně i senzorickému testování.

Instantní kávy? Víceméně bez rozdílu

22.02.2018 | Řadí se mezi nejoblíbenější nápoje světa a hned po ropě je druhou nejvíce obchodovanou komoditou. Její specifickou chuť ovlivňuje složení půdy i klimatické podmínky místa, na kterém se pěstuje, a jen málokdo z nás, by si bez ní dokázal představit svou denní rutinu. Šálek horké kávy dokáže povzbudit tělo i mysl, přesto může být zdrojem příjmu nebezpečného akrylamidu. Jak jsou na tom kávy na českém trhu?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Srpnové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont