Články se štítkem: kvalita potravin

V mražených kachnách z Polska byly salmonely, 1,6 tuny se jich prodalo

17.11.2021 | Veterináři varují před mraženými kachnami z Polska od výrobce DROP, které mohou obsahovat salmonely. Podařilo se jich stáhnout 1138 kg, naopak 1627 kg se prodalo nebo zkonzumovalo. Informace o riziku obdržela Státní veterinární správa (SVS) systémem rychlého varování (RASFF).

Testovali jsme koblihy a toto nás na nich překvapilo

09.07.2021 | Také jste si doteď mysleli, že koblihu stačí vybrat od oka? Chyba lávky. Do běžné tržní dítě se totiž dostávají nejen čerstvé výrobky, ale i koblihy mražené. Ty obvykle obsahují sorban draselný a benzoan sodný anebo také éčko, které by rozhodně nemělo přijít „do rukou“ dětem. No a které koblížky naopak doporučit můžeme? Podívejte se na sladké výsledky testu.

5 rad, jak se snadno orientovat na farmářském trhu

21.06.2021 | Farmářské trhy mají své neobyčejné kouzlo, kvůli kterému se skutečně vyplatí si přivstat. Také patříte mezi ty, kteří týden co týden nadšeně vyrážejí a nemohou se dočkat lokálních biopotravin? Pokud ano, určitě vám přijde vhod náš malý průvodce nákupem na trhu, který poradí, na jaké potraviny se zaměřit i jak poznat spolehlivého hospodáře, a vyzrát tak na případné nástrahy obchodníků.

Koronavirová doba měla i výhody - vrátila spotřebitele k vařečkám

18.06.2021 | Jedním docela zásadním dopadem „doby koronavirové“ je návrat nemalé části spotřebitelů k domácí přípravě pokrmů, zejména proto, že jsou na dlouhé měsíce vyřazeny ze standardního provozu restaurační zařízení. A je to bez pochyby dobře. „Nutí“ totiž lidi jíst kvalitněji a podporuje i odbyt tuzemské produkce.

Na kvalitu je pes. Tento kokršpaněl si kvalitu whisky pěkně pohlídá

25.05.2021 | Destilérka v Girvanu na jihozápadě Skotska zaměstnala na plný úvazek ročního kokršpaněla jménem Rocco. Jeho úkolem je hledat nedokonalosti v dřevěných sudech na whisky Grant, která se zde vyrábí. Psa speciálně pro tento úkol cvičili šest měsíců a v podniku má vlastního psovoda, píší skotská média.

Českou cechovní normu, která je zárukou kvality, už má 1858 výrobků

19.04.2021 | Označení potravinářskou cechovní normou má 1858 výrobků od 194 společností. Předloni bylo zapojených firem 109, meziročně tak počet vzrostl o zhruba 80 procent. Potraviny vyrobené podle norem by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu.

Klasa a Regionální potravina jako záruka kvality, inspekce to potvrdila

01.04.2021 | Inspektoři SZPI pravidelně kontrolují potraviny oceněné značkou kvality už 18 let a výsledky kontrol stabilně potvrzují nejvyšší jakost hodnocených tuzemských potravin.

Inspektoři: Víc než čtvrtina restaurací není v pořádku

16.03.2021 | Za šest let od získání pravomocí na kontroly v pohostinství provedli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v hospodách a restauracích 73 805 kontrol. Chyby zjistili u 26,2 procenta z nich. Nejzávažnějších provinění ubylo, středně a méně závažných je ale stále hodně.

Červená řepa: Podpoří imunitní systém a dokáže regenerovat organismus

24.04.2020 | Když se řekne červená řepa, především starší generace si vybaví nevábný sterilovaný salát, který byl podáván ve školních jídelnách.

Masné zlepšováky: Znáte těchto 5 tipů?

15.01.2020 | Dobře a chutně upravený kus flákoty většinou vyžaduje spousty drobných fíglů. Ty začínají nákupem masa a končí „technickými“ drobnostmi, jakými jsou například navlhčené prkénko, určitá teplota vody k podlévání či krátký „odpočinek“ masa po pečení.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont