Poradna

Prezidentka Potravinářské komory ČR: Potravináři jedou na 200 %, ale nemluví o tom

20.03.2020 | Výroba je plynulá, zásobování probíhá, to bylo řečeno a nic se nemění. Zatím. V potravinářských firmách běží výroba ve třísměnných provozech, šest a půl dne v týdnu, řada pracovníku zůstává v práci 12 až 14 hodin, firmy zřídily ve svých prostorách za dodržení všech hygienických a bezpečnostních podmínek místnosti, kde mohou být přes den děti zaměstnanců.

Řetězce jsou na zvýšenou poptávku po potravinách připraveny, posily už hlásí i online prodej

17.03.2020 | Tuzemské potravinářské řetězce evidovaly celý víkend zvýšené prodeje. Do obchodů přišlo podle oslovených prodejců více zákazníků, zvětšil se i objem jejich nákupů. Vyšší poptávka je po čerstvých potravinách, konkrétně ovoci, zelenině či masu. Příliš neopadá zájem ani o trvanlivé zboží.

Raději balené: Tipy, jak bezpečně nakupovat v době mimořádné situace

17.03.2020 | Koronavirus se přenáší kapénkami, tedy při kašlání, kýchání, či mluvení. Přenos samotnými potravinami je málo pravděpodobný, a to díky nízké stabilitě viru v prostředí, nakažení jedinci však mohou kontaminovat okolní prostředí a vše, co je v něm obsaženo, včetně potravinářských výrobků. Proto spotřebitelům důrazně doporučujeme nakupovat pouze balené potraviny!

Mražené potraviny slaví 90 let + Tipy, jak efektivně mrazit

05.03.2020 | Zajít do obchodu a koupit si mraženou zeleninu, rybí filé nebo polotovar je dnes naprosto samozřejmé. Ve 30. letech minulého století to ale byla naprostá novinka, zmrazené potraviny si poprvé mohli 6. března 1930 koupit obyvatelé Springfieldu v americkém státě Massachusetts.

Tápete v kvalitě potravin? Brzy si stáhnete appku, která vše vyhodnotí za vás

26.02.2020 | Mobilní aplikace Foodgroot má porovnávat údaje o původu potravin, jejich zdravotních dopadech na spotřebitele a o udržitelnosti produkce. K dispozici je nyní pracovní verze, ostrý start plánují její autoři v několika týdnech.

Levné potraviny: Výhodný nákup nebo hazard se zdravím?

19.02.2020 | Když obchody s levnými potravinami na českém trhu začínaly, vzedmula se vlna kritiky a všude se to hemžilo názory, že prodávat prošlé potraviny je protizákonné. A jaká je pravda? Může to tak skutečně být, ale…!

Pozor, tyto potraviny do lednice opravdu nepatří

18.02.2020 | Řadě potravin pobyt v chladném prostředí trvanlivost neprodlouží, spíše naopak. Studené prostředí může mít neblahý vliv na jejich konzistenci a chuť. Podívejte se spolu s námi, které produkty, navzdory zažitým představám, do lednice nepatří.

Jiří Kopáček: Sýry nezamrazujte, ani nebalte do utěrky máčené ve slané vodě

18.02.2020 | Sýr je živým přírodním produktem, který průběžně zraje již ode dne své výroby až do okamžiku spotřeby. Pro jeho uchování je proto nezbytné dodržování řady zásad, které zabezpečí udržení kvality výrobku a zpomalí další prozrávání. Jak se k sýrům chovat? Radí Ing. Jiří Kopáček, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského.

Jogurty bez živých kultur a další mýty: Znáte je?

14.02.2020 | Mýty hýbou světem. A nevyhnuly se ani mlékárenskému sektoru. Doslechnout se tak můžete třeba i to, že jogurty už dávno živé kultury neobsahují nebo, že déle než 3 dny v lednici nevydrží.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.