Poradna

Cukrářka Olga Ceralová: Základ skvělého dortu je piškot + recept!

03.06.2020 | Olga Ceralová peče dorty už víc než 12 let… s láskou a nadšením. V Dortisimo, kde aktuálně působí, nebo na akcích pro cukráře z celého Česka – Dortosraz, jehož je organizátorkou, se ráda naučí něco nového. Na co ale nedá dopustit je beztak piškot, který ji kdysi naučila babička.

I pečivo se musí dobře vybírat. Tipy na nákup

29.05.2020 | Cereálie neboli obiloviny představují pro většinu lidské populace důležitou složku potravy, jsou základem výživové pyramidy. Víte ale, které pečivo je pro lidský organismus nejprospěšnější?

Všechno má své místo, u potravin to platí dvojnásob

15.05.2020 | Z karanténních důvodů se mnozí zásobili větším množstvím potravin. Víte, jak různé suroviny správně skladovat, tak aby vydržely čerstvé a nepodlehly rychlé zkáze? Přinášíme několik základních doporučení.

Maso plné hormonů a slepice na dopingu aneb Opravdu chceme věřit mýtům?

11.05.2020 | Hormony, antibiotika, růstové stimulátory a další nepřirozené a nežádoucí látky. To vše se přidává hospodářským zvířatům do jídla a může to mít vliv na zdraví spotřebitele a na kvalitu produktu – tedy alespoň podle celé škály článků, které kolují v online prostředí. Tak tedy nezbývá doplnit, jak je to tedy doopravdy.

Jak poznat kvalitní vejce a slaninu?

27.04.2020 | Akademie kvality společně s odborníky vám poradí, jak uspokojit nejenom chuťové buňky, ale i pocit, že děláte něco pro svou kondici. Jíst kvalitně se prostě vyplatí.

Nabídka pro děti: Kupujete lepší potravinu, nebo jen hezčí obrázek?

14.04.2020 | Často je možné se v tržní síti setkat s potravinami, které jsou označeny výrazy „pro děti“, případně je jejich grafické zpracování doplněno o obrázky pohádkových postav, zvířátek, nebo o jiné dětské motivy. Spotřebitel tak může být uveden v omyl, že jsou pro děti vhodnější, než nabídka označená standardním způsobem. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce to však tak vůbec není.

Největší potravinové kauzy a podvody

14.04.2020 | Na území Evropské unie může spotřebitel počítat s všeobecně vysokým standardem kvality a s vysokou úrovní bezpečnosti potravin, a to díky širokému komplexu potravinového práva. Přesto stále existují podnikatelé, kteří vymýšlejí nové metody, jak obejít právní předpisy a obohatit se na úkor spotřebitele.

Prošlé maso, neoznačené jogurty, plesnivý sýr: Víte, jak postupovat při zjištění nedostatku v obchodě?

07.04.2020 | Pokud spotřebitel zjistí v obchodní síti nedostatek např. výrobek zdravotně závadný, třeba plesnivý, či výrobek s prošlou dobou použitelnosti, častokrát kontaktuje inspektory s žádostí o přezkoumání vzorku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce ale upozorňuje, že daný výrobek pak plní pouze funkci orientační a jeho rozbor lze provést pouze za finanční úhradu.

Dobré jablko, české jablko: Proč se ale vyplatí koupit jablko vypěstované pod českou vlajkou?

26.03.2020 | Mnoho lidí dnes upřednostňuje exotické plody. Táhne mango, samozřejmě banány, mandarinky i pomeranče. Na jablka, zvlášť pak ta naše, se často zapomíná. A je to škoda! I když se vedle exotického ovoce mohou jablka tvářit jako chudí příbuzní, paradoxně vám nabídnou mnohem více.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.