Poradna

Droždí a kypřící prášek: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

06.12.2019 | Jaký je rozdíl mezi čerstvým pekařským droždím a kypřicím práškem do pečiva?

Kvalita vánočních kolekcí: Co najdete pod staniolem?

05.12.2019 | Čokoládové figurky s vánoční tematikou se u nás prodávaly již na konci 19. století. To se nezměnilo, co však podléhá zubu času, je jejich cena a také kvalita. Zatímco před sto lety byste za „závěsky na stromek“, jak se jim také říkalo, zaplatili kolem deseti korun, dnes si připravte i dvacetinásobek… a taky hodně trpělivosti. Cena totiž v tomto případě nemusí být neoklamatelným ukazatelem kvality.

3 typy kávy, které musí znát i ten, který ji nepije

03.12.2019 | Proč na vás Ital bude divně koukat, když si objednáte picollo a co si objednat, když se necítíte na celý šálek cappuccina? Tady je kávový základ!

Jak poznat maso z českého chovu?

19.11.2019 | Jedním ze způsobů, jak původ masa zjistit, je dívat se u pultu či regálu po označení CZ. To se nachází i na balení masa a má znamenat, že maso pochází od české firmy. Označení má však i svůj háček.

Na vánoční cukroví jedině máslo s 80 % tuku, říká majitel pekárny

08.11.2019 | Odpovídá Jan Zeman, ředitel a majitel Biopekárny Zemanka

Aby oku lahodily: Kde se bere krásná barva potravin?

31.10.2019 | Barva potraviny v lidské mysli ovlivňuje také její chuť, a proto není divu, že barviva patří mezi nejpoužívanější přídatné látky v potravinářském průmyslu. Přidávala se do potravin již ve starověku, aby se prodloužila trvanlivost a zlepšily se senzorické vlastnosti. Tenkrát se nic moc neřešilo a tak se barvilo i výbušnými látkami. Dnes jsou barviva přísně regulována a musejí být uvedena na obalu.

Výživa dětí: Jak a co dětem zařadit od 6. měsíce věku

30.10.2019 | Starost o správnou výživu dětí občas ústí do zbytečně úzkostlivého oddalování a zařazování různých typů příkrmů a doplňujících složek stravy k mateřskému mléku, což není vždy zrovna správná strategie. Jak by tedy měly maminky postupovat?

Máslo známe asi 2000 let. Orientujete se v jeho kvalitě?

29.10.2019 | Úsloví „mít máslo na hlavě“ pochází se středověku. Trhovci za účelem většího zisku máslo šidili na váze, když byli usvědčeni, museli za trest stát na slunci před lidmi s hroudou másla na hlavě. Výrobci se od dob středověku sice polepšili, o čemž vypovídají i velmi uspokojivé výsledky testů másel, ale i tak najdete na trhu výrobky, které mu jsou podobné, přesto s máslem mají společný tak maximálně tvar. A kdo jiný je od sebe rozezná lépe než informovaný spotřebitel?

Jen podle chuti to nestačí: Jak na výběr kysaných mléčných výrobků?

23.10.2019 | Většina spotřebitelů si vybírá kysané mléčné výrobky podle jejich senzorických vlastností, tedy podle toho jak jim chutnají. To ale nestačí. Jak uvádí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., (VŠCHT, Společnost pro výživu), kysané mléčné výrobky bychom si měli vybírat i podle toho jaké živiny a v jakém množství obsahují.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Prosincové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont