Nebezpečné potraviny

Čínský čaj s vysokým obsahem pesticidů

25.01.2012 | Při kontrole v celním skladu zadrželi inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) 50 kg černého čaje Oolong původem z Číny, který obsahoval sedm různých reziduí pesticidů. Každý z nich byl přítomen v množství výrazně překračujícím maximálně povolený limit pro tyto látky.

Závadný tavený sýr

25.01.2012 | Tesco oznámilo stažení uzeného taveného sýru, který nesplnil požadavky na zdravotní nezávadnost potravin.

Nelegální výrobna v Praze 4

19.01.2012 | SZPI ve spolupráci s Policií České republiky provedla kontrolu v prostorách používaných k nelegální výrobě v Praze 4, Na Borovém 4/341. Při ní bylo zjištěno, že provozovatelé, kteří vyrábí rýžové závitky s masem pro odběratele v tržnici Saparia, nemají příslušná oprávnění k činnosti (živnostenské listy).

Další nelegální zásilka vajec ze zahraničí

16.01.2012 | Více než 200 tisíc vajec z Maďarska se nesmí dostat do českých obchodů. Nařídili to inspektoři české Státní veterinární správy. Maďarskou společnost, která vejce dodala Velkopavlovickým drůbežářským závodům a. s., totiž Evropská komise nezařadila na seznam drůbežářů disponujících tzv. obohacenými klecemi. Kontroloři odhalili zásilku vajec nejasného původu v Olomouci a nařídili její vrácení výrobci do Polska.

Dvě stě tisíc vajec z Polska se vrací k výrobci

13.01.2012 | Kontroloři Státní veterinární správy zajistili v olomouckém Kauflandu zásilku polských vajec nejasného původu. Jejich výrobce totiž používá tzv. obohacené, ale i neobohacené klece, které jsou od začátku roku v Evropské unii zakázané. Inspektoři nařídili vejce vrátit do Polska. Ministr zemědělství Petr Bendl vydal už koncem loňského roku českým kontrolním orgánům pokyn, aby se vejce z neobohacených klecí na náš trh nedostala.

Varování: koncentrovaná kyselina octová zaměnitelná za nápoj

12.01.2012 | Do České republiky byl dodán výrobek, který může být podle vzhledu zaměněn za nápoj, přestože se jedná o koncentrovanou 70% kyselinu octovou. O nebezpečném produktu původem z Litvy informovalo Německo prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) okamžitě zahájila šetření a inspektoři nyní ověřují, jestli se výrobek dostal do tržní sítě a ke spotřebitelům.

Stažení šunky Tapas Serrano z prodeje

12.01.2012 | MAKRO Cash & Carry ČR se rozhodlo předběžně stáhnout z prodeje výrobek značky TAPAS na území České republiky poté, co byl v několika testovaných vzorcích distribuovaných v zahraničí zjištěn vyšší než přirozený obsah listerií. Aby se předešlo možnému negativnímu vlivu na zdraví spotřebitelů, rozhodla se společnost učinit toto preventivní opatření. Stahování bylo zahájeno na základě rutinních mikrobiologických testů produktů značky Tapas realizovaných zahraniční centrálou společnosti.

Nepovolený tadalafil v potravinovém doplňku

02.01.2012 | Potravinářská inspekce našla v doplňku stravy nepovolenou látku tadalafil.

Zelený čaj s pesticidy

02.01.2012 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce informovala o stažení z prodeje zeleného čaje Clever.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.