Nebezpečné potraviny

Falšované džemy z Polska

29.11.2011 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zachytili v tržní síti dva polské džemy, které obsahovaly výrazně méně ovoce, než bylo deklarováno na obalu.

Málomasé rybí prsty

23.11.2011 | Na základě výsledků vyšetření uvedených v časopisu DTEST provedly Krajské veterinární správy pro Pardubický kraj a pro Středočeský kraj namátkovou úřední kontrolu výrobků „rybí prsty“ se zaměřením na obsah deklarovaného rybího masa, jak je uvedeno na obale výrobku a na skutečný obsah rybího masa, a to od různých dovozců.

Botulotoxin v bio olivách plněných mandlemi

31.10.2011 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila okamžité stažení plněných bio oliv značky „Bio Gaudiano“, vyrobených v Itálii, z tržní sítě. Důvodem opatření je nález botulotoxinu, látky, která závažným způsobem ohrožuje lidské zdraví. Výrobek byl distribuován i do České republiky, konkrétní kontaminovaná šarže nalezená ve Finsku se však do české tržní sítě nedostala.

BILLA stahuje kečupy Clever

27.10.2011 | Maloobchodní řetězec BILLA přistoupil k preventivnímu stažení kečupů, které prodává pod vlastní značkou Clever. Konkrétně jde o výrobky Clever Kečup jemný a Clever Kečup ostrý v 490 a 900 gramových baleních od českého výrobce, společnosti Hamé.

Prošlé francouzské máslo

20.10.2011 | Krajská veterinární správa pro Ústecký kraj nepropustila do tržní sítě zásilku pěti tun mraženého másla původem z Francie, neboť bylo prošlé a žluklé.

Natržená kuřata bez křídel

19.10.2011 | Z 80 namátkově vybraných vzorků kuřat z Francie jich 77 nevyhovělo jakostním požadavkům. Šlo o zásilku více než 21 tun mražených kuřat s droby, jakosti B z Francie, výrobce DOUX S. A., identifikační označení FR 29.026.10 CE.

Nedeklarovaná sojová bílkovina v kukuřičných lupíncích

08.10.2011 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila stáhnout z oběhu a přeznačit jednu šarži kukuřičných lupínků Emco pro zjištěný výskyt sojové bílkoviny, která není uvedená na obale výrobku. Tato bílkovina může představovat riziko pro spotřebitele s alergií na sóju.

SZPI zakázala užívání nelegální výrobny tofu

22.09.2011 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce vykonala společně s Policií ČR kontrolu nelegální výrobny tofu v Brně – Tuřanech na ulici Saidova. Inspekce ihned zakázala další využívání těchto prostor k výrobě potravin.

Nadlimitní množství histaminu v sardinkách

20.09.2011 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila laboratorním rozborem sardinek SAIRA sardinela původem z Estonska několikanásobné překročení povoleného limitu pro histamin. Ačkoliv právní předpisy připouštějí nejvyšší přípustný obsah histaminu 100 mg/kg, resp. 200 mg/kg u některých podvzorků, inspekcí úředně odebrané vzorky vykazovaly až 1522 mg/kg.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont