Nebezpečné potraviny

Žluklé ořechy, plesnivý chléb i borůvkový džem z jablek

20.12.2012 | Jaké nebezpečné a falšované potraviny nalezla Státní zemědělská a potravinářská inspekce v obchodech?

Veterináři stáhli kvůli špatnému značení 16.000 vajec a maso

17.12.2012 | Veterináři stáhli v uplynulých dnech z prodeje v Královéhradeckém kraji bezmála 16.000 vajec od jičínské firmy kvůli špatnému značení. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Celníci zajistili 20 tun zdravotně závadných mandlí z USA

17.12.2012 | Celníci ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí zajistili 20 tun zdravotně závadných mandlí původem z USA. Laboratorní analýzy u nich odhalily výrazné překročení povolené hranice aflatoxinu.

Listerie ve slanině a prošlé kuřecí maso

13.11.2012 | Závadné strojně oddělené maso k nám připutovalo z Polska, kam bylo po kontrole vráceno. Do oběhu nebylo propuštěno 90 kg jitrnic a anglická slanina. Jaké další prohřešky dozorové orgány objevily?

Podezřelý líh v lahvích oficiálních likérek

02.11.2012 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila od 7. září v rámci mimořádných kontrol lihovin 29 489 prodejních míst a odebrala 682 vzorků k laboratorní analýze, která prokázala nevyhovující parametry bezpečnosti a jakosti u 37 lihovin. Vysoce toxických vzorků způsobilých ohrozit lidský život dosud inspekce identifikovala sedm, dvanáct vzorků nevyhovělo ve 2 a více parametrech.

Prošlé zboží, nelegální jatka a zboží bez dokladů

02.11.2012 | Za uplynulých deset dnů se inspektoři krajských veterinárních správ setkali při kontrolách nejčastěji s případy prošlého zboží, ale i s nelegálními jatkami a prodejem zboží bez patřičných dokladů.

Moli v rýži a kontaminovaná kukuřice

31.10.2012 | Na jaké závady kontroloři v obchodech narazili?

Inspekce uzavřela nelegální výrobu tofu

29.10.2012 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila zcela nevyhovující hygienické podmínky v provozovně na výrobu potravin Nguyen Van Khanh na Sadilově ulici č. 7/18 v Brně a okamžitě uložila zákaz na užívání prostor. Podnikatel zde vyráběl tofu a další potravinářské produkty, přestože prostor nebyl nikdy registrován jako potravinářský podnik dle požadavků příslušné legislativy a produkce zde tedy probíhala nelegálně a bez vědomí úřadů. Tato skutečnost vyšla najevo při společné kontrole SZPI a cizinecké policie ČR dne 25. října 2012.

Nová pochybení v obchodní síti

24.10.2012 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně zjistila v osmi provozovnách celkem 23 pochybení při nabízení a prodeji potravin. Mezi opakovaně zjišťované nedostatky patří nabízení zboží s prošlým datem použitelnosti a prodej potravin nevhodných k lidské spotřebě. SZPI dále nalezla potraviny, u kterých prodejce nebo výrobce deklaruje neodpovídající složení.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.