Nebezpečné potraviny

Koňská DNA prokázána v hovězím mase v ČR aktualizováno

20.02.2013 | Ve vzorcích mražených potravin s mletým hovězím masem, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala v maloobchodní síti v České republice minulý týden, potvrdila analýza DNA přítomnost koňského masa. Protokol o laboratorní zkoušce uvádí: „V analyzovaném vzorku byla metodou PCR a následnou sekvenční analýzou prokázána koňská DNA."

Chybějící označení i prošlý uzený bok

13.02.2013 | Inspektoři Státní veterinární správy ČR odhalili pochybení v označování potravin, chybějící označení v češtině, nedostatky v hygieně i prošlý uzený bok.

Tuzemák s etiketou firmy Fleret Trade obsahoval propanol

12.02.2013 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila další alkohol, který obsahoval denaturační činidlo. Je jím Fleret Tuzemák 37,5%, který vyrobila firma Fleret Trade s.r.o. z Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku. Inspekce zveřejnila výsledek kontroly z loňského 4. prosince na webu potravinynapranyri.cz. Jednatel společnosti Petr Stromský ČTK řekl, že příčinou je technologická nekázeň dodavatele lihu.

V nelegálním skladu inspekce zjistila podezřelé lihoviny

04.02.2013 | Celkem 320 litrů lihovin bez zákonem vyžadovaných dokladů o původu - zejména rodných listů a faktur - zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v nelegálním skladu společnosti ALTALIMO s.r.o. a neprodleně uložila zákaz uvádět zboží do maloobchodní sítě.

Další rizikové potraviny polské společnosti Magnolia

23.01.2013 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF) obdržela notifikaci z Polska, která identifikuje další potraviny, u nichž existuje významné riziko, že jsou kontaminovány cizorodou látkou – jedem na hlodavce. Jedná se o cukrářské výrobky společnosti Magnolia Sp. z o.o. se sídlem v polském městě Lubsko.

Polské sušenky mohou obsahovat jed

21.01.2013 | Česká republika obdržela prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF) informaci z Polska, že cukrářské výrobky společnosti Magnolia Sp. z o.o. se sídlem na adrese Transportowa 3, Lubsko 68-300, Polsko, mohou být kontaminovány cizorodou látkou nebezpečnou pro lidské zdraví.

Prodejna v Hrabišíně uzavřena pro výskyt škůdců

15.01.2013 | Závažné porušení povinností v oblasti hygieny prodeje potravin zaznamenala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v maloobchodní provozovně Phu Nguyen se sídlem na adrese Hrabišín 49, 78804 Hrabišín na Zábřežsku. Při kontrole dne 9. 1. 2013 zde inspekce zjistila značné množství myších exkrementů na podlaze prodejny a pod prodejními pulty.

Oxidáza ve Frankovce, metanol v Tuzemáku i voda v burčáku

04.01.2013 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila při kontrolách potravin zředěný burčák, metanol v Tuzemáku i překročení limitu konzervantů v energy drinku.

Kuřecí maso falšované přidáním až 15 % vody

21.12.2012 | V rámci kontrolní akce zaměřené na obsah vody a soli ve zmrazeném a hluboce zmrazeném kuřecím mase odebrala Státní zemědělská a potravinářské inspekce (SZPI) k laboratorní analýze 15 vzorků zboží vykostěná kuřecí prsa bez kůže.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.