Nebezpečné potraviny

Riziko nákazy salmonelosou stoupá, umíte ji poznat?

08.07.2019 | Podle hygienické stanice letní prázdninové období patří mezi části roku, kdy se zdravotníci u pacientů poměrně hojně setkávají s akutním onemocněním zažívacího traktu. V 10 až 20 procentech hlášených případů stojí za problémy virové gastroenteritidy, může jít ale i o bakterie salmonely. Nebezpečné jsou zejména pro děti, seniory a osoby se s níženou imunitou.

SZPI zadržela víc než 1300 tun nelegálně dováženého máku

03.07.2019 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci kontrol dodržování ohlašovací povinnosti zjistila u společnosti UNIFOOD.cz s.r.o. dodávky nenahlášeného zahraničního máku v celkovém množství 1 364,150 tun.

Českomoravský svaz mlékárenský reaguje na křivé nařčení českých výrobců v pořadu A DOST

03.07.2019 | Dne 24.června odvysílala internetová televize další díl pořadu „A DOST“, ve kterém tentokrát hodnotila tavené sýry. Interpretace výsledků testu protagonistů tohoto pořadu nás velmi nemile překvapila, sdělil Československý svaz mlékárenský a tvrdě se ohradil.

Jídlo se nyní v autě zkazí i během 15 minut: Pravidla bezúhonného trasportu

27.06.2019 | Tropické teploty překonávají v posledních dnech rekordy a mohou nám způsobit nemalé zdravotní problémy, a to i konzumací špatně skladovaných nebo přepravovaných potravin. Jak známo, v rozpáleném interiéru auta, kdy teploty dosahují i 60°C, se potraviny rychle kazí.

Varování spotřebitelům: Tyto cukrovinky obsahují významné množství alergenů!

26.06.2019 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili v tržní síti dvě šarže cukrovinek z dovozu, u kterých laboratorní rozbor potvrdil několikanásobně vyšší přítomnost alergenních látek, než kolik odpovídá informaci uvedené na obalu potravin.

Varování spotřebitelům: Potravinářská inspekce zjistila zdraví nebezpečný doplněk stravy s kovovým hořčíkem

12.06.2019 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nepovolenou látku - hořčík ve formě kovu v doplňku stravy „Molekulární vodík H2 Viva“, označení šarže LOT#14498, země původu USA.

Eliminujte riziko, že sníte zkažené jídlo

10.06.2019 | Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) umírají na čtyři stovky lidí ročně na následky otravy zkaženými potravinami. Každý desátý obyvatel planety pak jednou ročně po konzumaci jídla znečištěného bakteriemi, viry, parazity či chemickými látkami onemocní.

Hustopečská mandlovice bude k mání jen do konce měsíce!

04.06.2019 | Hustopečská mandlovice, unikátní destilát vyrobený z vinného lihu a přírodního mandlového výtažku, se pod svým současným názvem bude prodávat nejspíš jen do konce června. Důvodem pro vynucenou změnu názvu je nařízení Evropské unie, podle něhož lze koncovku -ice používat pouze pro pálenky z příslušné suroviny.

Listerie jsou nejčastěji v syrových rybích pokrmech

04.06.2019 | Je pravda, že tyto bakterie mohou způsobit velmi závažné onemocnění listeriózu. Úmrtnost nakažených přesahuje asi patnáct procent, což rozhodně není zanedbatelné číslo. Na druhou stranu jsou ve většině případů neškodné a patrně si ani neuvědomujeme, jak často s nimi přicházíme běžně do styku.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Zářijové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a vybraných novinových stáncích sítě Valmont