„Vyvoněná“ sýrová pochoutka

„Vyvoněná“ sýrová pochoutka

19.04.2017 Redakce

Rádi si dopřáváte jednu z nejaromatičtějších sýrových pochoutek - Romadur? Chcete se o něm dozvědět nějaké zajímavosti? Tak čtěte dále a my vás necháme nahlédnout pod „madeťáckou“ pokličku.

Romadur je s jižními Čechami svázán od 20. let minulého století, kdy jej v Jarošově nad Nežárkou začali vyrábět bratři Brunnerovi. Od konce 70. let se této lahůdce věnují sýraři v závodě Madety v Jindřichově Hradci. Pro svou pikantní chuť a osobitou vůni si tento sýr zrající pod mazem našel generace příznivců bez ohledu na věk a pohlaví.

Romadur je pokrytý narůžovělým mazem a na řezu je smetanově bílý. Má měkkou až tužší konzistenci s mírně znatelným tvarohovým jádrem. Můžete si jej navíc vychutnat v každé fázi jeho zrání jinak. Po zakoupení v obchodě je konzistence Romaduru tužší, pokud ho ale v ledničce necháte po delší dobu (doporučujeme uzavřít do nádoby nebo uložit pod skleněné víko), sýr pěkně uzraje, bude měkčí a tvarohové jádro se téměř vytratí. Sýr totiž prozrává od povrchu dovnitř v průběhu celé jeho trvanlivosti. A díky čemu získává Romadur svou typickou vůni a chuť? Během zrání na něj aplikují sýraři mazovou kulturu Brevibacterium linens, která rozkládá laktózu a bílkoviny. V Madetě se Romadur vyrábí ve třech chuťových variantách - bez příchutě, s chilli a s česnekem a bylinkami. Romadur se dá v kuchyni využít různými způsoby. A jednou z možností je i lahodná pomazánka.

Pomazánka pro pivní znalce

Suroviny:

- 3 Romadury

- 1 Jihočeské pomazánkové tradiční

- 4 trojúhelníčky taveného extra smetanového Lipna

- 1 nadrobno nakrájená cibule

- trochu piva

- podle chuti čerstvě namletý černý pepř

Postup:

- Romadury buď rozmačkáme vidličkou, anebo nastrouháme nahrubo, dokonale promícháme s Jihočeským pomazánkovým, taveným sýrem Lipno a cibulí. Podle chuti naředíme pivem a opepříme. Necháme do druhého dne uležet v chladničce. Jako přílohu volíme čerstvé pečivo. Na zapití by nemělo chybět pivo nebo pro neplnoleté vychlazený Jihočeský zákys nature.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

DEN DĚTÍ JE TADY! OSLAVTE TO JAHODOVĚ: 3 RECEPTY PRO MALÉ I VELKÉ

01.06.2023 | Už Hippokrates věděl, že jahody vynikají léčivými účinky. Oproti citrusovým plodům například obsahují významný podíl vitamínu C, asi 62 miligramů ve 100 gramech, kromě toho jsou cenným zdrojem kyseliny listové a polyfenolů, které působí jako antioxidanty.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

K LANGOŠŮM SÝR PATŘÍ, ALE CO JE JÍM ROVNOU NAPLNIT?

08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.