Zvěřinu si koupíte, musíte si ji však sami stáhnout

Zvěřinu si koupíte, musíte si ji však sami stáhnout

11.08.2020 Jana Čiháková

Po myslivcích spouští web na podporu odbytu zvěřiny státní lesnické podniky Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR. Myslivci už dříve uvedli, že trh se zvěřinou prakticky zkolaboval, spustili tak stránky Pro zvěřinu Po myslivcích spouští web na podporu odbytu zvěřiny státní lesnické podniky Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR. Myslivci už dříve uvedli, že trh se zvěřinou prakticky zkolaboval, spustili tak stránky Pro zvěřinu.

Státní podniky začaly maso nyní nabízet na webu Z lesa na stůl, prostřednictvím kterého si lidé mohou podle podniků koupit zvěřinu na 65 místech v ČR. Podle webu si ale budou muset spotřebitelé zvířata sami stáhnout z kůže.

Spotřeba zvěřiny v ČR dlouhodobě stagnuje kolem kilogramu na osobu a rok. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu šlo předloni o zhruba jeden kilogram, meziročně se spotřeba snížila o 11,2 procenta. "Že je maso ze zvěře ulovené ve volné přírodě nedostupné a drahé, je mýtus, který státní lesníci právě vyvracejí. Dodáme lidem z lesa na stůl maso v bio kvalitě, s jasným původem a cenou srovnatelnou s produkcí masa hospodářských zvířat," uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Myslivci letos za první pololetí odstřelili meziročně skoro o třetinu více divokých prasat. Podle údajů Státní veterinární správy poslali na vyšetření na parazitického svalovce vzorky z 94 896 kusů divočáků. Vyšším odstřelům nejspíš pomohl koronavirus.

Dáte si kance nebo muflona?

"V době celoplošných opatření proti šíření koronaviru byla myslivost jednou z mála činností, kterou bylo možno vykonávat takřka bez omezení. Můžeme proto tedy předpokládat, že se to pozitivně promítlo i v počtech odlovených prasat," sdělil už dříve ČTK za Českomoravskou mysliveckou jednotu Vlastimil Waic. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého mohla zafungovat i opatření ministerstva zdravotnictví, která lidem omezovala volný pohyb v krajině.

Prodeje masa z divočáků se podle myslivců prakticky zastavily spolu s koronavirem, který zavřel prodej zvěřiny v restauracích. Státní podniky budou nabízet kromě nejlevnějšího kančího také srnčí, jelení, daňčí nebo mufloní maso. Dále pak prodávají zajíce, koroptve nebo bažanty. "Zvěřina se prodává čerstvá a neopracovaná. Kusy masa jsou stále v kůži nebo peří a jejich dostupnost je nutné si nejprve ověřit a poté zamluvit pomocí objednávkového formuláře," uvádí se na webu. Například v Mimoni se dá nyní koupit kilogram kančího masa za 46 Kč, v Lipníku nad Bečvou-Libavé pak lidé zaplatí za malá prasata do 20 kilogramů za kilogram 30 korun.


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.