Zpátky k zapomenutým plodinám. Pohanka vás překvapí

Zpátky k zapomenutým plodinám. Pohanka vás překvapí

13.10.2020 | Archeologické nálezy dokládají, že tato obilovina byla známa už před 2500 lety a jejím původním domovem byly zřejmě Himaláje. U nás se začala pěstovat ve 12. století, v 16. století pak dosáhla velké obliby. Název pohanka pravděpodobně vznikl díky “pohanským“ Tatarům, kteří si ji do Evropy přivezli v rámci svých výbojů.

<

Pohanka byla dlouho vnímána jako pokrm chudých, zřejmě i proto, že vydrží i drsnější klimatické podmínky. Dnes ji díky jejím značnému přínosu pro naše zdraví nacházíme na talířích stále častěji.

Pohanka patří k cenným zdrojům vlákniny, je přirozeně bezlepková a 100 % bezpečná pro celiaky. Ukrývá v sobě nejen spoustu cenných minerálních látek a vitamínů – např. draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek, vitamíny skupiny B, cholin, rutin a tokoferol (E) -, ale také nenasycené mastné kyseliny a vysoký obsah rutinu. Ten má velmi prospěšné účinky na cévy, kterým vrací pružnost. Pravidelná konzumace pohanky se hojně doporučuje starším lidem, při potížích s hemeroidy nebo při praskání očních cévek.

Spolu s vitamínem E pomáhá rutin léčit chorobné cévní změny, s vitaminem C zase snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Z tohoto důvodu je vhodné podávat k pohance také syrovou zeleninu nebo kysané zelí.

Pohanka obsahuje velké množství zinku, který posiluje obranyschopnost sliznic, což oceníme zejména v této době. Kromě toho zinek snižuje tlak, hladinu cholesterolu, uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy či zmírňuje problémy křečových žil. Cholin zase regeneruje jaterní buňky po poškození nemocí či alkoholem a pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech.

Není pohanka jako pohanka

Pevných slupek se pohanka zbavuje dvěma způsoby. „U nás používáme šetrnější mechanický způsob, díky němuž v pohance zůstávají cenné látky i příjemná chuť. V tom se naše pohanka liší od té, která byla zpracovávána při vysoké teplotě. Kvůli tomu mnoho lidí na pohanku zbytečně zanevřelo. Proto je důležité bedlivě sledovat, odkud balíček pochází,“ vysvětluje Bára Hernychová, expertka na přirozenou stravu ze společnosti PROBIO. 

Zkuste si: Houbová pohanka s rukolou

Ingredience:

1 menší cibule

100 g čerstvých hub

200 g pohankových krup 

400 ml zeleninového vývaru

2 stroužky česneku

sůl

rukola

1 lžička citronové nebo limetkové šťávy

černý pepř mletý

olivový olej 

Postup:

Pohankové kroupy vypereme ve studené vodě a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nasekáme. Očištěné houby nakrájíme na plátky. Rukolu omyjeme a necháme osušit.

Na horkém oleji nejprve nakrájené houby restujeme asi 2 minuty. K houbám přidáme cibulku s česnekem a na mírné teplotě za stálého míchání je necháme zpěnit. Podlijeme trochu vodou a dusíme do změknutí. Mezitím připravíme pohanku. Nejprve propláchneme a pak krátce orestujeme a přilijeme asi 300 ml silného zeleninového vývaru a limetkovou šťávu. Asi 3 minuty povaříme a pak necháme 25 - 30 minut bobtnat. Pak smícháme houbovou směs s pohankou a dochutíme solí a pepřem. Nakonec vmícháme rukolu, která pokrmu dodá svoji charakteristickou chuť, a ihned servírujeme.

Kroupovou pohanku můžeme podávat jako samostatný teplý pokrm se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k masu.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Vánoční piva už se vaří i na Plzeňsku

30.11.2020 | Pivovary v Plzeňském kraji připravily na Vánoce a konec roku speciální piva ve stejném objemu jako v minulých letech před koronavirovou pandemií. V důsledku otevření restaurací ve čtvrtek příští týden, odkdy se začne pivo také čepovat, očekávají minimálně stejný prodej jako v minulých letech, zjistila ČTK. O rozvolnění vláda rozhodla dnes.

Penny "rodinka" roste. Dnes se otevřely hned dvě nové prodejny

03.12.2020 | PENNY dnes otevřelo hned dvě nové prodejny, a to v Netolicích na Prachaticku a v Ivanovicích na Hané. Pokračuje tak ve své expanzi a pomalu, ale jistě, se blíží hranici 400 prodejen. Letos se jedná už čtvrtou a pátou zcela novou prodejnu, přičemž v průběhu prosince plánuje otevřít další. PENNY si tak neustále upevňuje svoji pozici sítě s nejvyšším počtem obchodů.

Šampionem Salonu vín 2021 je Rulandské bílé z vinařství Thaya

01.12.2020 | Šampionem Salonu vín - národní soutěže vín 2021 zvolila odborná komise Pinot blanc (Rulandské bílé), pozdní sběr, 2018 z vinařství Thaya z Hnanic na Znojemsku. Pořadatelé to oznámili v tiskové zprávě po skončení hodnocení.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont