Znát jen klasickou čočku je škoda, objevte tu červenou

Znát jen klasickou čočku je škoda, objevte tu červenou

20.04.2021 Jana Čiháková

Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Škroby obsažené v čočce se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve.

To je důležité pro udržení stabilní hladiny krevního cukru zejména pro diabetiky, ale i pro kohokoliv kdo se snaží hubnout. Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy, a díky absenci nadýmavých látek i pro kojící maminky.

Polévka z červené čočky a drcených rajčat

Ingredience na 4 porce

80 g červené čočky půlené, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržele, 40 g řapíkatého celeru, olivový olej, 200 g drcených rajčat, 1 stroužek česneku, provensálské koření, 1 lžička cukru, sůl

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, zasypeme čajovou lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme utřený česnek, provensálské koření, osolíme a krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme propláchnutou červenou čočku a krátce povaříme. Polévku dochutíme a podáváme.

Polévka z červené čočky a batátu

Ingredience na 4 porce

130 g červené čočky celé, 2 střední batáty, 3 velké mrkve, 1 stonek tymiány, 3 stroužky česneku, 20 g čerstvého zázvoru, 0,5 dcl olivového oleje, sůl, pepř, čerstvá petrželka, 120 g zakysané smetany

Postup:

Batát i mrkev očistíme a nakrájíme na stejně velké kusy. Česnek nakrájíme na plátky, zázvor nastrouháme na jemném struhadle. Vše kromě čočky orestujeme na olivovém oleji, zalejeme vodou a dáme vařit. Jakmile nám polévka zavaří, přidáme červenou čočku. Vše vaříme do změknutí (cca 20 minut). Během varu odebíráme pěnu, která se nám může vytvořit na povrchu polévky. Jakmile je polévka uvařená, odebereme polovinu polévky do mixeru. Rozmixujeme do hladka a vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme solí, pepřem a čerstvou petrželkou. Při expedici přidáme do talíře zakysanou smetanu, ta nám polévku krásně doladí.

Zdroj a foto Menu Gold a shutterstock


Mohlo by vás zajímat

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

POLÉVKA JE GRUNT! TU NETRADIČNÍ UVAŘÍTE ZE SÝRA I ARAŠÍDOVÉHO MÁSLA

30.10.2023 | Není nad poctivý český vývar! Ale už jste jej měli minimálně nastokrát. Co takhle zkusit něco netradičního? Skvělou polévku uvaříte ze sýra i arašídového másla.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.