Znát jen klasickou čočku je škoda, objevte tu červenou

Znát jen klasickou čočku je škoda, objevte tu červenou

20.04.2021 | Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Škroby obsažené v čočce se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve.

To je důležité pro udržení stabilní hladiny krevního cukru zejména pro diabetiky, ale i pro kohokoliv kdo se snaží hubnout. Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy, a díky absenci nadýmavých látek i pro kojící maminky.

Polévka z červené čočky a drcených rajčat

Ingredience na 4 porce

80 g červené čočky půlené, 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržele, 40 g řapíkatého celeru, olivový olej, 200 g drcených rajčat, 1 stroužek česneku, provensálské koření, 1 lžička cukru, sůl

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém olivovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou zeleninu, drcená rajčata, zasypeme čajovou lžičkou cukru a necháme zkaramelizovat. Přidáme utřený česnek, provensálské koření, osolíme a krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme propláchnutou červenou čočku a krátce povaříme. Polévku dochutíme a podáváme.

Polévka z červené čočky a batátu

Ingredience na 4 porce

130 g červené čočky celé, 2 střední batáty, 3 velké mrkve, 1 stonek tymiány, 3 stroužky česneku, 20 g čerstvého zázvoru, 0,5 dcl olivového oleje, sůl, pepř, čerstvá petrželka, 120 g zakysané smetany

Postup:

Batát i mrkev očistíme a nakrájíme na stejně velké kusy. Česnek nakrájíme na plátky, zázvor nastrouháme na jemném struhadle. Vše kromě čočky orestujeme na olivovém oleji, zalejeme vodou a dáme vařit. Jakmile nám polévka zavaří, přidáme červenou čočku. Vše vaříme do změknutí (cca 20 minut). Během varu odebíráme pěnu, která se nám může vytvořit na povrchu polévky. Jakmile je polévka uvařená, odebereme polovinu polévky do mixeru. Rozmixujeme do hladka a vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme solí, pepřem a čerstvou petrželkou. Při expedici přidáme do talíře zakysanou smetanu, ta nám polévku krásně doladí.

Zdroj a foto Menu Gold a shutterstock

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Konec plastových příborů nemusí být přínosem pro životní prostředí

03.08.2021 | Snaha na všech možných úrovních omezit používání, a tedy i výrobu plastů, je v současné době předmětem celé řady výzkumných programů a projektů i součástí marketingu komerčních společností. Má to svou logiku, neboť finálním cílem má být zlepšení stavu životního prostředí, což je celospolečenská a obecně správná globální mantra. Jenže ne všechny kroky vedou k úspěšnému cíli.

Těstoviny: Lehce stravitelná dobrota plná energie

30.07.2021 | Zapékané, plněné, s omáčkou i bez, slané i sladké, pro milovníky masa i vegetariány, milované dětmi stejně jako dospělými. Bez těstovin rozličných druhů a chutí už by si většina z nás neuměla svůj jídelníček představit. Poodhalte jejich historii a naučte se, jak který druh co nejlépe využít.

Nealko drinky a navíc podle filmů. To potřebujete zkusit

03.08.2021 | Míchané nealkoholické drinky jsou tou nejlepší variantou pro letní dny. Mattoni jako partner filmového festivalu v Karlových Varech představuje dva nové, jež nezapřou inspiraci filmem.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajdětě si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách BILLA, PENNY MARKET a KAUFLAND a na vybraných novinových stáncích sítě Valmont