Značku vín Alfons Mucha obohatila nová kolekce

Značku vín Alfons Mucha obohatila nová kolekce

10.09.2010 Zdroj: ČTK

Novou kolekci vín nazvanou Alfons Mucha dnes představil vnuk slavného malíře John Mucha v sídle rodiny ve starobylém domě na Hradčanském náměstí. Víno podle něj tvořilo důležitou součást života jeho děda a objevuje se i v jeho dílech.

"Víno bylo základní součástí života Alfonse Muchy," řekl ČTK John Mucha. Jestli však měl rodák z moravských Ivančic nějaké oblíbené druhy vín nebo značky, se neví, přiznal. Určitě by mu prý ale chutnalo ze zahraničních vín například dobré bordeax, z moravských odrůd pak veltlínské zelené, pinot noir nebo merlot. 

Zjištění podobných méně známých, ale přesto zajímavých detailů z všedního života Alfonse Muchy je podle Johna Muchy cílem nového programu jeho nadace. "Využijeme k tomu dokumenty, jako je například jeho korespondence, abychom prozkoumali dědův běžný život," vysvětlil. 

Víno se samozřejmě objevuje i v dílech secesního umělce. "Věnoval se propagaci vinařských značek. Velice známé jsou například dva plakáty na šampaňské víno firmy Moët & Chandon, které obletěly celý svět, ale i další návrhy plakátů," uvedl. 

Sám John Mucha se za znalce vína nepovažuje, i když kvalitním vínem nepohrdne. 

Alfons Mucha byl český malíř a designér období secese. Stal se známým téměř přes noc díky divadelnímu plakátu Gismonda, který si objednala pařížská herečka Sarah Bernhardtová. Herečka později uzavřela s Muchou smlouvu a on pro ni a Divadlo Renesance v Paříži vytvořil ještě několik dalších plakátů. 

Jeho životním dílem je cyklus velkoformátových pláten Slovanská epopej, na kterém pracoval osmnáct let. O místo jejího umístění se v poslední době přou Praha s Moravským Krumlovem, kde jsou obrazy uchovávány. 


Mohlo by vás zajímat

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ŠUNKA PLNÁ NEBEZPEČNÝCH LISTERIÍ NA TRHU

22.03.2024 | Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje krůtí šunku od výrobce LE&CO-Ing. Jiří Lenc, s.r.o. kvůli obsahu bakterie Listeria monocytogenes. Výrobek prodávaly pod dvěma různými obchodními názvy obchodní řetězce Tesco a Globus. Spotřebitelé, kteří mají šunku doma, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit v místě nákupu.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.