Značku Regionální potravina má devět výrobků z Libereckého kraje

Značku Regionální potravina má devět výrobků z Libereckého kraje

11.10.2018 | Značku Regionální potravina v Libereckém kraji letos získalo devět výrobků. Producenti ji dnes převzali na Dni regionálních potravin, který se v Liberci uskutečnil podvanácté.

Do letošního devátého ročníku přihlásilo 37 výrobců z kraje 90 produktů. Za dobu existence soutěže už označení získalo 61 výrobků, dva ale letos o značku přišly - ruprechtická bylinková klobása od liberecké společnosti Maso Rydval a také celozrnný koláč se sezonním ovocem z Řemeslné Koláčkovy pekárny v Janově nad Nisou.

"My se na to velmi zlobíme, minimálně u toho jednoho případu - firmy Koláček. Snažíme se to rozhodnutí zvrátit. V dubnu skutečně kontrola zjistila, že tam nejsou jablka z Česka, ale oni velmi dobře věděli, že v tu dobu už se české jablko nedá sehnat. Vidíme to jako velkou nespravedlnost," řekl dnes ČTK předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. Jinak se podle něj situace pro drobné potravináře zlepšila a zjednodušila, a to i při označování potravin.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin, přičemž hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. "Zájem o takto označené výrobky roste, zaznamenáváme to i my sami na trzích, už to má své spotřebitele," řekl Erlebach, jehož Zemědělská farma K.E.K. zpracovává mléko.

Označení Regionální potravina Libereckého kraje nově ponese světlá tlačenka od mimoňské společnosti Váša, klobása Pepřák z raspenavského Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, farmářský sýr s rajčaty z farmy Jiřího Vrkoslava ve Zlaté Olešnici na Jablonecku. Ocenění získal také bílý jogurt z biojahod, který vyrábí podnik Jiří Korn ze Zahrádek na Českolipsku, tlačené povidlové minisvatební koláčky od Drahomíry Mackové z Jabloneckých Pasek, rafael medovník z cukrářství a pekařství Růžodol v Liberci a slaná karamelová zmrzlina Leda od Davida Stárka z Liberce. Regionální potravinou je nově také řezané pivo vratislavického pivovaru a džem broskev s mátou od Jana Kakose z Lestkova na Semilsku.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Když vy naše maso, tak my české pivo. Slova polského ministra vás minimálně překvapí

21.02.2019 | Polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski v souvislosti s kontrolami polského hovězího v ČR řekl, že jde o cílenou kampaň, jak poškodit polské potraviny - prý ze závisti ostatních zemí, že jejich export není tak dokonalý. Polské ministerstvo zemědělství chce na oplátku zavést kontroly i nám - posvítí si prý na zlatý mok.

Artyčok: Připravte si lahůdku, na kterou nedal dopustit už Homér

22.02.2019 | Poměrně známou zeleninu spousta z nás ještě neochutnala, což je škoda, protože má mnoho blahodárných účinků.

Čím zapít Zelený čtvrtek? Přece zeleným pivem

20.02.2019 | Právě takové letos už po čtrnácté uvaří pivovar Starobrno. "Zelená" receptura jediného speciálu, který v největším jihomoravském pivovaru připravují, zahrnuje bylinný výluh obsahující mimo jiné kopřivu a likér, který pivu dodává zelenou barvu.

Únorové číslo CZ TEST je právě v prodeji

O potravinách koluje mnoho mýtů a polopravd. V únorovém čísle Vám proto nabídneme trochu jiný pohled na věc a některé z nich uvedeme na správnou míru.