Značku Regionální potravina má devět výrobků z Libereckého kraje

Značku Regionální potravina má devět výrobků z Libereckého kraje

11.10.2018 | Značku Regionální potravina v Libereckém kraji letos získalo devět výrobků. Producenti ji dnes převzali na Dni regionálních potravin, který se v Liberci uskutečnil podvanácté.

Do letošního devátého ročníku přihlásilo 37 výrobců z kraje 90 produktů. Za dobu existence soutěže už označení získalo 61 výrobků, dva ale letos o značku přišly - ruprechtická bylinková klobása od liberecké společnosti Maso Rydval a také celozrnný koláč se sezonním ovocem z Řemeslné Koláčkovy pekárny v Janově nad Nisou.

"My se na to velmi zlobíme, minimálně u toho jednoho případu - firmy Koláček. Snažíme se to rozhodnutí zvrátit. V dubnu skutečně kontrola zjistila, že tam nejsou jablka z Česka, ale oni velmi dobře věděli, že v tu dobu už se české jablko nedá sehnat. Vidíme to jako velkou nespravedlnost," řekl dnes ČTK předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach. Jinak se podle něj situace pro drobné potravináře zlepšila a zjednodušila, a to i při označování potravin.

Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin. Pro spotřebitele má být značka garancí, že v daných produktech je nejméně 70 procent místních surovin, přičemž hlavní surovina musí být stoprocentně tuzemského původu. Oceněný výrobek může značku užívat na obalu po dobu čtyř let. "Zájem o takto označené výrobky roste, zaznamenáváme to i my sami na trzích, už to má své spotřebitele," řekl Erlebach, jehož Zemědělská farma K.E.K. zpracovává mléko.

Označení Regionální potravina Libereckého kraje nově ponese světlá tlačenka od mimoňské společnosti Váša, klobása Pepřák z raspenavského Řeznictví a uzenářství Karla Kloučka, farmářský sýr s rajčaty z farmy Jiřího Vrkoslava ve Zlaté Olešnici na Jablonecku. Ocenění získal také bílý jogurt z biojahod, který vyrábí podnik Jiří Korn ze Zahrádek na Českolipsku, tlačené povidlové minisvatební koláčky od Drahomíry Mackové z Jabloneckých Pasek, rafael medovník z cukrářství a pekařství Růžodol v Liberci a slaná karamelová zmrzlina Leda od Davida Stárka z Liberce. Regionální potravinou je nově také řezané pivo vratislavického pivovaru a džem broskev s mátou od Jana Kakose z Lestkova na Semilsku.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

Potřebujete snížit cholesterol? Musíte vědět, ve které hodiny jíst

17.06.2019 | V boji proti vysoké hladině cholesterolu záleží i na času, kdy jíme. Jestliže přesuneme 100 kilokalorií z pozdních večerních hodin na dobu oběda, "zlý" cholesterol se sníží. A když kalorie pocházejí z tuků, pokles je ještě výraznější, píše italský deník Corriere della Sera.

Odkud se berou plasty, které denně nevědomě jíme?

14.06.2019 | Patrně jste také zaznamenali včerejší výsledky studie, která říká, že každý z nás sní týdně mikroplasty o hmotnosti kreditní karty. Kde se ale berou a patříme snad mezi ohrožené skupiny?

Dejte si celer! Zpomaluje mimo jiné i nástup hormonálních změn

17.06.2019 | Ačkoli si celer pravidelně dávala už Kleopatra a to nejen, aby měla hustou hřívu, ale i pro jeho afrodiziakální účinky, dlouhou dobu měl nálepku nepopulárního outsidera. Nyní se ale karty otáčí. Celer zažívá doslova renesanci, plní menu těch nejlepších restaurací i Youtube kanály. Dejte mu šanci, receptů je spousta a zdraví prospěšných látek má na rozdávání.

Vychází červnový CZ TEST

V prodeji již od 27. 5.